Aktuelnosti

„Dani BHAAAS-a u BiH - Zenica 2011“ održaće se u Zenici od 12. - 14. oktobra

Treći godišnji susret „Dani BHAAAS-a u BiH - Zenica 2011“ će se održati u periodu 12.-14. oktobra 2011. u Zenici u saradnji sa Univerzitetom u Zenici i Općinom Zenica. Ove susrete BHAAAS svake godine organizuje u drugom gradu u BiH. Do sada susreti su održani u Sarajevu i Tuzli, a sljedeće godine se planiraju održati u Banja Luci.
Treći godišnji susret „Dani BHAAAS-a u BiH - Zenica 2011“ će se održati u periodu 12.-14. oktobra 2011. u Zenici u saradnji sa Univerzitetom u Zenici i Općinom Zenica. Ove susrete BHAAAS svake godine organizuje u drugom gradu u BiH. Do sada susreti su održani u Sarajevu i Tuzli, a sljedeće godine se planiraju održati u Banja Luci.

Cilj i svrha organizovanja dana BHAAAS-a u BiH je uspostavljanje i održavanje veza  bosanskohercegovačkih akademskih radnika, umjetnika i naučnika iz SAD-u sa institucijama i akademskom zajednicom u BiH, razvoj svestrane saradnje, prenos znanja,  povezivanje i slobodna razmjena ideja u različitim naučnim oblastima.

Treći po redu susret BHAAAS-a u BiH će obuhvatiti nekoliko oblasti, a realizovaće se u saradnji sa Univerzitetom u Zenici, Kantonalnom bolnicom, Srednjom muzičkom školom i Bosanskim narodnim pozorištem iz Zenice.

 Medicinske nauke - na vrlo visokom ekspertnom nivou i u saradnji sa ljekarima Kantonalne bolnice Zenica;
 Društvene i humanističke nauke - Seminar pravne sekcije sa akcentom na pravna pitanja sa kojima se susreću građani BiH u dijaspori i domovini;
 Prirodno - tehničke nauke - Seminar iz elemenata kompleksnih sistema;
 Informatičko-tehnička oblast - u suradnji sa Univerzitetom u Zenici;
 Humanističko-literarna oblast - u saradnji sa Pedagoškim fakultetom u Zenici;
 Muzička oblast - u saradnji sa Srednjom muzičkom školom Zenica i Sarajevskom filharmonijom pod dirikentskom palicom gosta iz SAD-a.

U okviru pomenutih oblasti predviđeno je održavanje radionica, seminara i koncert, a prisustvo svim kursevima i koncertu je besplatano.

S obzirom da je predviđeno učešće uglednih stručnjaka iz različitih naučnih oblasti, koji visoko kotiraju u naučnim krugovima u SAD-u, ovaj skup će biti dobra osnova za uspostavljanje dugoročne suradnje Univerziteta u Zenici sa univerzitetima u SAD-u.

Kantonalna bolnica Zenica, Univerzitet u Zenici i Ljekarska komora Ze-Do kantona su izrazili poseban interes za aktivnim učešćem na ovom skupu, a očekuje se dolazak i učešće velikog broja stručnjaka sa drugih univerziteta i naučnih institucija u BiH.

Kompletan program Trećeg godišnjeg susreta „Dani BHAAAS-a u BiH-Zenica 2011“ možete pogledati ovdje  i preuzeti u elektronskoj formi.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore