Aktuelnosti

Održana regionalna konferencija o vezivanju migracije i razvoja

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH - Sektor za iseljeništvo je bilo domaćin prve regionalne konferencije o pitanjima vezivanja migracije i razvoja, pod radnim nazivom “Radionica o pitanjima emigracije na Zapadnom Balkanu - zajednički pristup povezivanju migracije i razvoja zemalja porijekla”, koja se 13-14.10.2011. godine održala u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Herecgovine u Sarajevu.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH - Sektor za iseljeništvo je bilo domaćin prve regionalne konferencije o pitanjima vezivanja migracije i razvoja, pod radnim nazivom  “Radionica o pitanjima emigracije na Zapadnom Balkanu - zajednički pristup povezivanju migracije i razvoja zemalja porijekla”, koja se 13. - 14.10.2011. godine održala u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Herecgovine u Sarajevu.

Konferencija je okupila oko 110 predstavnika vladinih institucija, nevladinih organizacija,  eksperata iz oblasti migracija, kao i predstavnika međunarodnih organizacija iz regije Zapadnoga Balkana i iz Evropske unije. Na Konferenciji su učestvovali predstavnici Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, Moldavije, dok su iz zemalja Evropske unije na Konferenciji učestvovali predstavnici Švedske, Austrije, Italije, Španjolske i Bugarske. Od međunarodnih i lokalnih nevladinih organizacija ovoj konferenciji su prisustvovali predstavnici SDC, IOM, UNPD, ICMPD, Naša perspektiva, BHAAAS, SSDBiH i dr.


Konferenciju je svečano otvorio dr. Safet Halilović, ministar za ljudska prava, izbjeglice i iseljeništvo BiH, pozdravio učesnike, kratko se osvrnuo na procjene emigracije u regiji Zapadnog Balkana, te istakao da je ova konferencija početak regionalne saradnje u oblasti migracija i zaželio svim učesnicima uspješan rad. Ispred Sekcije Operacija – Pravosuđe i unutrašnji poslovi, reforma javne uprave, Delegacije EU u BiH pozdravila Maria Farrar- Hockley.

Moderator prvog dana konferencije je bila Anna Krasteva, direktorica CERMES-a - Centra za izbjeglice, migraciju i etničke studije, Odsjeka za političke nauke, Novog bugarskog univerzitete iz Republike Bugarske.

Marzia Cardinali  iz Odjela za javnu tehničku pomoć, Program migracija i razvoja iz Španije je održala prezentaciju na temu “Migracija i razvoj: EU pristup”.

Nakon toga su uslijedile prezentacije po državama koje su održali ispred:

- Bosne  Hercegovine, Ruzmira Tihić-Kadrić, pomoćnica ministra za iseljeništvo,


- Republike Hrvatske, Petar Barišić, načelnik Službe za Hrvate u inozemstvu i za kulturu u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija,
- Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Dragan Zeroski iz Agencije za iseljeništvo, Ministarstva vanjskih poslova,
- Republike Crne Gore, Radomir Sekulović,  savjetnik u Sektoru za konzularne poslove i dijasporu, Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija,
- Republike Moldavije, Anna Lungu, direktorica Biroa za međuetničke odnose, Direkcije za međunarodnu saradnju, europske integracije i dijasporu,
- Republike Srbije, Darinka Djuran, savjetnik za ekonomska pitanja dijaspore u Ministarstvo vera i dijaspore,




- Republike Albanije, Silvana Banushi, direktorica Direkcije za politike migracije, povratka i reintegracije, Ministarstvo rada, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti.



Nakon što su sve zemlje učesnice prezentirale stanje u oblasti emigracije u svojim drzavama, rad institucija i druge aktivnosti od značaja za vezivanje migracija i razvoja, uslijedila je vrlo konstruktivna diskusija.

U popodnevnom dijelu zasjedanja, Anna Krasteva, direktorica CERMES-a - Centra za izbjeglice, migraciju i etničke studije, Odsjeka za političke nauke, Novog bugarskog univerzitete iz Bugarske je održala prezentaciju na temu “Kompetencije, mobilnost, razvoj”.

Uslijedila je panel diskusija na temu bolje iskorištenosti kapaciteta dijaspore u smislu podsticanja ekonomskog i privrednog razvoja zemalja porijekla, mogućnosti za bolju iskoristivost novčanih doznaka, štednje, mogućnosti investiranja i slično. Govorilo se i o projektima zemalja učesnica koji se odnose mogućnosti investiranja, poticajima za povrat pameti, zadržavanje visokoobrazovanih osoba u zemlji i drugi temama od značaj vezivanja migracija za razvoj zemalja porijekla.

Razgovarano je o regionalnoj suradnja, potreba ostvarivanja suradnje između zemalja porijekla i zemalja prijema kao i suradnje sa EU, a sve u cilju pronalaženja modaliteta za bolje korištenje razvojnih resursa dijaspore i  ublažavanje  negativne posljedice emigracije poput gubitka radne snage, odliva pameti i demografskog gubitka stanovništva.


Drugog dana konferencije, moderator je bio dr. Roland Kostić iz Centra Hugo Valentin/Odsjeka za istraživanja mira i konflikta, Univerziteta Uppsala iz Švedske. Tema prezentacije gosp. Kostića je bila je “Migracija, EU i integracije: izgradnja unutrašnjih i vanjskih veza u svrhu razvoja” u kojoj se  osvrnuo na politiku zemalja EU prema imigrantima, kao i na potrebu izgradnje jasne politike zemalja regije prema izazovima migracija i mogućnostima korištenja ekonomskih, intelektualnih i drugih potencijala emigranata.



Istaknuto je da je pitanje migracije i razvoja važno za sve zemlje Zapadnog Balkana, koje su, za razliku od zemalja EU, velikim dijelom zemlje porijekla. Učesnici  Konferencije istakli su potrebu razvijanja jednog senzibilnijeg odnosa zemalja prijema EU prema emigraciji i utjecaju koji emigracija može imati na razvoj zemalja Zapadnog Balkana, te potrebu partnerskog riješavanja ovih pitanja.

Učesnici Konferencije su istakli da potrebu promocije istraživanja u regionu  u oblasti emigracije i podržavanja inicijativa za prikupljanje kvalitetnijih podataka kako u regionu tako i u zemljama EU. Također je istaknuta potreba razvoja saradnje u oblasti nauke i kreiranja politika kojima bi se stvorili uslovi nesmetano korištenje raspoloživih resursa djaspore.  

         



Učešće na konferenciji je uzela i Dženita Pašić, predsjednica BHAAAS-a, organizacije koja okuplja akademsku bh. dijasporu u SAD. Aktivnosti ove organizacije fokusirane su umrežavanje stručnjaka iz dijaspore sa stručnjacima u BiH, projekte prijenosa znanja i razvijanja saradnje nadležnih institucija. Predsjednica BHAAAS upoznala je učesnike sa aktivnostima ove organizacije i mogućnostima većeg korištenja resursa dijaspore za razvoj maticne domovine.

Bernard Zeneli, iz  UNDP, prezetirao je Projekat “Povrat pameti” iz Albanije je održao panel diskusiju na temu “Bolja iskorištenost kapaciteta dijaspore kroz transfer znanja i vještina” i time sa učesnicima skupa podijelo iskustvo koje ova zemlja ima u ovakvim projektima.

Učesnici su konstatovali da je potrebno podržati ulaganje i podsticaj naučno-istraživačkom radu u ovom polju u zemljama Zapadnog Balkana. Istaknuta je podrška jačanju resursa, razmjeni znanja i iskustava na regionalnoj razini kao osnovici za razvoj efikasnijih politika u polju migracija i razvoja.

Gerardo Torlino iz Generalne direkcije za politike imigracije i integracije, Ministarstva rada i socijalne politike Italije je održao prezentaciju na temu “Promoviranje legalnih migracija: iskustvo Italije”, te istakao potrebu da zemlje Zapadnog Balkana koriste pozitivne primjere zemalja koje imaju više iskustva u radu na ovom polju.

U popodnevnom dijelu zasjedanja, Andreas Fellner, predstavnik Federalne vlade Republike Austrije je održao panel diskusiju na temu “Cirkularna ili privremena radna migracija/Sistemski pristup u zemljama porijekla i prijema/Regionalna saradnja.

Zajednički stav učesnika je da je ova Konferencija generalno doprinijela boljem razumijevanju teme migracija, te da će razmjena iskustava i bolje razumijevanje postojećih izazova biti od značajne koristi za budući rad. Podržana  je potreba razvoja regionalne suradnje u oblasti migracije i regionalih susreta koji će dati smjernice buduće saradnje.

Zajednički stavovi učesnika konferencije, kao i prezentacije dostupni su u elektronskoj formi na web starnici Sektora za iseljeništvo - označene pod aktuelno.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore