Aktuelnosti

Ministar za ljudska prava i izbjelice BiH dr.Safet Halilović sa saradnicima primio je danas delegaciju Kneževine Liechtenstein

Delegaciju Liechtensteina predvodio je Hugo Quaderer , ministar unutarnjih poslova, a činili su je : Andre Schaller, ambasador Švicarske u BiH, Hans Peter Walh, direktor Ureda za migracije, Heribert Beck, rukovodilac Odjela za azil pri Uredu za migracije,Joseph Guntern,direktor Ureda za saradnju Ambasade Švicarske, Karin Wille, saradnica u vladi i Azra Šarenkapa iz SDC u Sarajevu.

Delegaciju  Liechtensteina predvodio je Hugo Quaderer, ministar unutarnjih poslova, a činili su je: Andre Schaller, ambasador Švicarske u BiH, Hans Peter Walh, direktor Ureda za migracije, Heribert Beck, rukovodilac Odjela za azil pri Uredu za migracije,Joseph Guntern,direktor Ureda za saradnju Ambasade Švicarske, Karin Wille, saradnica u vladi i Azra Šarenkapa iz SDC u Sarajevu. Glavna tema razgovora ovog susreta bila je saradnja BiH i  Kneževine Lichtenstaein i zaključaivanje sporazuma o saradnji u oblasti migracija ove dvije države.


Ministar Halilović upoznao je delegaciju Liechtensteina sa migracijskom politikom BiH, te istakao zadovoljstvo zaključivanjem Sporazuma o migracijskom pratnerstvu između BiH i Liechtensteina istakavši opredjeljenje  za zaključivanje ovakvih i drugih  bilateralnih sporazuma   koji doprinose unapređenju saradnje i  uređenju odnosa u raznim oblastima među državama.

Ministar Quaderer je istakao da je za Liechenstein sporazum o saradnji u oblasti migracija sa BiH prvi sporazum ovakve vrste koji Liechtenstein zaključuje, te istakao učešće Liechtesteina u sufinasiranju projekata bh. institucija koje je podržala Švicarska kroz isti sporazum  koji ova država ima sa BiH. Naglasio je da će ovaj sporazum dati snažan poticaj razvoju  trajnog partnerstva i svestrane saradnje u oblasti migracija naših država.

Direktor Ureda za migracije gosp. Hans Peter Walch iznio je podatak da u Liechensteinu  živi 365 građana bh. porijekla, sa riješenim stausom, što  čini 1 % ukupne populacije. Istakao je da migracijska politika ove države podstiće imigraciju visokovalifikovanih  ljudi koji mogu doprinijeti prosperitetu Liechtensteina, te da  vjeruje da će sporazum o migracijskom partnerstvu koji se danas zaključuje otvoriti mogućnosti većih doprinosa bh. dijaspore razvoju zemlje svoga porijekla.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore