Aktuelnosti

U Londonu održan sasatanak GO SSDBiH

Pod pokroviteljstvom Amabasade BiH u Londonu u subotu 10.12.2011. godine održan je sastanak GO SSDBIH u prostorijama Ambasade i uz učešće predstavnika Ambasade.
Pod pokroviteljstvom Amabasade BiH u Londonu u subotu 10.12.2011. godine održan je sastanak GO SSDBIH u prostorijama Ambasade i uz učešće predstavnika Ambasade. Na sastanku na kome su prisustvovali predstavnici organizacija država članica SSDBiH učešće su uzeli: Jadranka Negodić, ambasadorica BiH u Velikoj Britaniji, te zaposlenici u Ambasadi BiH: Slavica Grozdanić, Jasmina Turajlić, i Dragan Knežević, kao i predstavnici nadležnih institucija iz Bosne i Hercegovine: ministar Safet Halilović, pomoćnica ministra Ruzmira Tihić Kadrić i Edin Ramić, savjetnik za dijasporu u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.


Razgovarano je o aktivnostima SSDBIH u predhodnom periodu, kao i planiranim aktivnostima SS i njegovih članica u narednom periodu. Poseban interes iskazan je za pitanja od značaja za iseljeništvo poput dvojnog državljanstva, glasanja dijaspore na izborima, dopunskih škola i sl. Iskazana je potreba unaprjeđenja saradnje između SSDBiH i institucija BiH, te ukazano je na prioritetne aktivnosti SSDBIH na većem uključivanju mladih u rad organizacija koje okupljaju iseljene bh. građane.

 

Pored sasatanka GO SSDBIH održano je više sastanaka sa predstavnicima organizacija iseljenih bh građana, ogranizirana je tribina, te prijem koji je organizirala Ambasada BiH , a na kome su pored predstavnika diplomatskog kora prisustvovali gosti i iz BiH, predstavnici SSDBiH i uspješni pojedinci bosankohercegovačke dijaspore iz Velike Britanije.








Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore