Aktuelnosti

Promocija “Prirodne ljepote, kultura, znamenitosti Bosne i Hercegovine ” u Rimu

U petak, 09.03.2012. godine uz prisustvo učesnika iz Italije, Bosne i Hercegovine i Austrije nastavljena je manifestacija “Bosna i Hercegovina dvadest godina poslije”. Glavni cilj ovog dana manifestacije je bila turistička promocija Bosne i Hercegovine "Prirodne ljepote, kultura i znamenitosti”, kao i mogućnosti za strana ulaganja.




U petak, 09.03.2012. godine uz prisustvo učesnika iz Italije, Bosne i Hercegovine i Austrije nastavljena je manifestacija “Bosna i Hercegovina dvadest godina poslije”. Glavni cilj ovog dana manifestacije je bila turistička promocija Bosne i Hercegovine "Prirodne ljepote, kultura i znamenitosti”, kao i mogućnosti za strana ulaganja.



Pozivu se odazvao i poznati talijanski TV voditelj Paolo Bonolis koji je prisutne iznenadio poznavanjem kulture BiH, kao i turističkih i prirodnih znamenitosti Bosne i Hercegovine.


Učešće u manifestaciji uzela je i Marina Vicini, direktorica Talijansko-bosanskohercegovačke privredne komore koja je govorila o mogućnostima talijanskih privrednika za ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, kao i dosadašnjim pozitivnim iskustvima na ovom polju, kao i sestra Stella Okadar, porjeklom iz Bugojna koja već dugi niz godina afirmiše vezu između Italije i Bosne i Hercegovine, koja datira još od vremena bosanskih kraljeva i kraljice Katarine.

Skupu je prisustvovao i dr. Semir Osmanagić, koji je najavio svoje  predavanje narednog dana na temu “Piramide u Bosni i Hercegovini”.



Uz veliki broj naših građana koji već dugi niz godina žive i rade u Italiji, prisutni su bili i brojni Talijani, prijatelji Bosne i Hercegovine, koji su kroz ovu manifestaciju željeli dobiti jednu potpuniju i i pozitivniju sliku o Bosni i Hercegovini.



Prigodan program su upriličili članovi folklorne skupine “Linz” iz Austrije koji su prisutne oduševili tradicionalnim folklornim igrama i pjesmom, a koji su za ovu priliku došli u Rim kako bi doprinijeli predstavljanu jednog segmenta kulture BiH u Republici Italji.







Moderator skupa su bile Enisa Bukvić, predsjednica Zajednice građana BiH iz Italije i Nela Lučić, glumica bh. porijekla, koja već dugi niz godina živi i radi u Italiji.






Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore