Aktuelnosti

Četvrti susreti “Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti u BiH” u Sarajevu od 18. do 21. aprila 2012. godine

BHAAAS je svoje prve susrete u BiH organizovao 2009. godine u Sarajevu, druge u Tuzli u oktobru 2010. godine, treće u Zenici u oktobru 2011. godine, a četvrte održava u Sarajevu od 18. do 21. aprila ove godine u saradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti BiH, Univerzitetom u Sarajevu, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i drugim lokalnim partnerima i sponzorima. Partneri koje BHAAAS kontaktira u bh. gradovima suorganizatorima susreta su uglavnom naučno-istraživačke, kulturne i upravne institucije.
Najveće i najznačajnije akademsko udruženje iseljenih bh. građana je Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti (BHAAAS), formirana u američkoj Šarloti u Sjevernoj Karolini 3.11.2007. godine. Radi se o volonterskoj, neprofitnoj nevladinoj organizaciji koja ima multietnički i multikulturalni karakter. Okuplja oko 200 doktora nauka i drugih istaknutih istraživača, umjetnika i kulturnih radnika porijeklom iz BiH, koji trenutno žive uglavnom u SAD i Kanadi, mada su neki članovi nastanjeni u razvijenim zemljama Zapadne Europe. Nekoliko počasnih članova žive u BiH. Svrha ove organizacije je isključivo obrazovna, naučna i dobrotvorna. BHAAAS je u Ministarstvu pravde BiH također registrovao svoj ogranak kao nevladinu organizaciju u BiH. Dosadašnji predsjednici BHAAAS-a, koji se biraju na godišnjim skupštinama te organizacije, bili su dr. Mirsad Hadžikadić, književnik Aleksandar Hemon, dr. Kenan Arnautović, te sadašnja predsjednica dr. Djenita Pašić.

Svrha i cilj Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i  umjetnosti su širenje i razvoj nauke i umjetnosti u bosanskohercegovačkoj dijaspori u Americi i Kanadi.

Akademija ima namjeru da poveže bosanskohercegovačke naučnike, umjetnike i pojedince istaknute u svojim profesionalnim oblastima, kao i da gradi mostove saradnje sa domovinom. Akademija će među dijasporom promovisati duh intelektualne raznolikosti i slobodne razmjene ideja u uvjerenju da je znanje bogatstvo koje se može i treba dijeliti.

Akademija, u saradnji sa bh. univerzitetima, institucijama i pojedincima, organizira godišnje susrete u BiH pod nazivom „Dani BHAAAS-a u BiH“ čiji je glavni cilj kroz prijenos znanja pomoći razvoju BiH. Najveći dosadašnji godišnji skup BHAAAS-a, sa 1400 učesnika i 120 predavača na 18 seminara,  organiziran je u Zenici u oktobru 2011. godine. Kurseve iz patologije, pedijatrijske psihijatrije, pedijatrijske reumologije, opšte medicine, intenzivne njege, onkologije, neurohirurgije i ortopedije pohađalo je tom prilikom 438 ljekara i 680 medicinskih sestara iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Norveške, Francuske i SAD .

Naime, BHAAAS je svoje prve susrete u BiH organizovao 2009. godine u Sarajevu, druge u Tuzli u oktobru 2010. godine, treće u Zenici u oktobru 2011. godine, a četvrte održava u Sarajevu od 18. do 21. aprila ove godine u saradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti BiH, Univerzitetom u Sarajevu, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i drugim lokalnim partnerima i sponzorima. Partneri koje BHAAAS kontaktira u bh. gradovima suorganizatorima susreta su uglavnom naučno-istraživačke, kulturne i upravne institucije.

Sve aktivnosti ove organizacije su potpuno volonterske a prikupljanje donatorskih sredstava za koncertne aktivnosti u okviru susreta i druge logističke potrebe skupa u potpunosti vodi BHAAAS. Novac za avionske karte članovi BHAAAS-a izdvajaju iz vlastitih džepova, kao i nadoknadu za propušteno radno vrijeme u SAD i drugim zemljama prijema.

U prilogu je program ovogodišnjih susreta „Dani Bosanskohercegovačko-američke akademija nauka i umjetnosti” u Sarajevu, uključujući program Plenarne sesije pod nazivom „Smjernice za razvoj naučne i kulturne saradnje Bosne I Hercegovine i njene dijaspore” koja će biti održana na Akademiji nauka i umjetnosti BiH u srijedu, 18.4.2012. od 10:00 do 12:30.

Učesnici ovogodišnjeg skupa dolaze iz SAD, BiH (Sarajeva, Tuzle,Banjaluke, Mostara, Zenice, Foče, Teslića), Slovenije, Hrvatske, Holandije, Francuske, Britanije, Norveške, Srbije, Njemačke, Makedonije, a sažetak programa je sljedeći:

Plenarna sjednica „Smjernice za razvoj naučne i kulturne saradnje BiH i njene dijaspore“;

Medicinska sekcija:
* Opšti medicinski simpozijum;
* Međunarodni simpozij iz dječije i adolescentne psihijatrije i psihologije;
* Međunarodni simpozij iz dječije reumatologije – artritis kod djece;
* Međunarodni simpozij iz onkologije;
* Međunarodni simpozij iz neurohirurgije i spinalne hirurgije;
* Međunarodni simpozij iz intenzivne medicine – savremeni pristup problemima u intenzivnoj medicini;
* Sestrinski simpozij iz intenzivne medicine u BiH;
* Simpozij iz patologije;
* Simpozij „Jedno zdravlje, jedna medicina“;
* Pedijatrijski dani;

Ortopedsko-traumatološka sekcija:
* Simpozij „Lična iskustva“;

Tehnička sekcija:
* Simpozij: Kompleksni sistemi;
* Simpozij „Pametne energetske mreže i zelene tehnologije“;

Pravna sekcija:
* Međunarodni simpozij;

Gala koncert u petak, 20.4.2012. u „Domu Oružanih snaga BiH“: Duo Alma Nova, specijalni gosti: Ibrica Jusić i Lejla Jusić.

Konferencija za štampu, na kojoj će biti najavljen ovogodišnji skup u Sarajevu, biće održana u sali Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u srijedu, 18.4.2012. godine od 09:00 do 09:30.

Web stranicu Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti možete pogledati na  http://bhaaas.org/.





Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore