Aktuelnosti

U organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, prvog dana XXIV Međunarodnog sajma knjige i učila, 18.04.2012. godine, sajamskoj publici predstavljena knjiga „Rom k'o grom“ autorice Hedine Tahirović Sijerčić

U sajamskoj dvorani „Mirza Delibašić“ u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, prvog dana Sajma, 18.4.2012. godine održana je promocija knjige „Rom k'o grom“ autorice Hedine Tahirović Sijerčić. O knjizi, koja predstavlja autentično svjedočanstvo o životu Roma, govorili su Ševko Bajić i sama autorica knjige.



U sajamskoj dvorani „Mirza Delibašić“ u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, prvog dana Sajma, 18.4.2012. godine održana je promocija knjige „Rom k'o  grom“  autorice Hedine Tahirović Sijerčić.

Knjiga je pisana u autobiografskoj formi, donosi priču o porodici Tahirović i svakodnevici života u sarajevskom naselju "Gorica", uz obilje detalja vezanih za kulturu i romske običaje. Autorica, kako je rečeno, pisanjem ispunjava amanet svoga oca Derviša Tahirovića, te "slikajući" život Roma, posebnim senzibiltetom i energijom izražava vlastite refleksije i snoviđenja, o čemu govori drugi dio knjige "Između sna i jave"  



O knjizi, koja predstavlja autentično svjedočanstvo o životu Roma, govorili su Ševko Bajić i sama autorica, koja je sajamskoj publici pročitala nekoliko sekvenci iz knjige.

Akteri promocije izrazili su očekivanje da će čitanje ovog djela doprinijeti boljem razumijevanju problema s kojima se susreću pripadnici romske populacije te borbi protiv predrasuda i stereotipa koji nerijetko opterećuju odnose u društvu. 

Hedina Tahirović-Sijerčić je romska književnica i prevoditeljica koja je na Radio Sarajevu uređivala emisiju na romskom jeziku. Među ostalim, autorica je i prvog Romsko-bosanskog rječnika, a njena dosada objavljena djela prevođena su na više jezika.

 

Brojna publika je s pažnjom pratila promociju knjige „Rom k'o  grom“.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore