Aktuelnosti

Predstavljanje Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske (KDBH) „Preporod“ na XXIV Međunarodnom sajmu knjiga i učila u subotu, 21.4.2012. godine u terminu od 15:20 do 15:50 časova

U okviru Predstavljanje Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske (KDBH) „Preporod“ promovisana su izdanja Preporoda knjige: „Ramazanske večeri“ – zbirka pripovjedaka, „Kad zora razrjeđuje strah“, „Multimonolog“, i „Vrtoglavica duše“ i časopisi: „Behar” i „Preporodovi Journali”


U okviru Predstavljanje Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske (KDBH) „Preporod“  promovisana su izdanja Preporoda knjige: „Ramazanske večeri“ – zbirka pripovjedaka,  „Kad zora razrjeđuje strah“,  „Multimonolog“, i  „Vrtoglavica duše“  i časopisi: „Behar”  i  „Preporodovi Journali”

Filip Mursel Begović, književni kritičar i publicist, izvršni urednik za časopis „Behar", glavni urednik za godišnjaka „Bošnjačka pismohrana", zamjenik glavnog urednika mjesečnika „Preporodov Journal" i voditelj dramskog studija "Orient Espresso" u Zagrebu, predstavio je zbirku pripovijetki Branislava Nušića pod nazivom „Ramazanske večeri“ čiju je transliteraciju na latinično pismo objavio KDBH „Preporod“. Radi se o izuzetnoj knjizi i u današnje vrijeme kada je riječ o interkulturalnom dijalogu, a zahvaljujući  Preporodovom izdanju, ova zbirka pripovijetki Branislava Nušića i danas pronalazi put do svojih čitatelja.

Filip Mursel Begović je prezentirao Preporodovo izdanje „Kad zora razrjeđuje strah – izbor iz mlade bošnjačke poezije“.  Ova antologija, je izdvojila već afirmirane autore Asmira Kujovića, Faruka Šehića, Ervina Jahića, Senadina Musabegovića, Enesa Halilovića, Mustafu Zvizdića, Ajlu Terzić i Naidu Mujkić.
 
Autor Senad Nanić prezentirao je svoju knjigu "Multimonolog" u izdanju KDBH „Preporod“. Ova knjiga je rezultat petnaestogodišnjeg rada i predstavlja zbornik objavljenih i neobjavljenih eseja u proteklom periodu u različitim stručnim časopisima iz područja arhitekture, filozofije, manjinske problematike, te društvene i kulturološke fenomenologije.
 
Sead Begović, glavni urednik „Behara“ istakao je da su mladi bošnjački pjesnici emocionalno zreli. Govorio je o izdanjima časopisa „Behar“. Pomenuo je posljednji intervju s rahmetli Nedžadom Ibrišimovićem, koji je radio Edvin Jahić, zatim intervju s Mersadom Berberom, portret akademika Esada Ćimića, tematski broj „Behara“ pod nazivom „Sevdah i sevdalinka“ i druge zanimljive sadržaje. Također, prezentirao je Preporodovu zbirku pjesama „Vrtoglavica duše“ autora Esada Jogića.


Jedan od tematskih brojeva „Behara“
 
Ismet Isaković, glavni urednik, prezentirao je najnovija izdanja „Preporodovog Journala“. Naglasio je da ovaj časopis ima jaku autorsku ekipu u BiH i u Hrvatskoj te da uredništvo pažljivo prati sve što se dešava u Bosni i Hercegovini i nastoji se baviti svim aktuelnim bh. političkim temama.

Istaknuto je da su Bošnjaci vrlo dobro integrirani u Hrvatskoj, što potvrđuje i njihova izdavačka djelatnost u toj susjednoj zemlji.

Više o KDBH „Preporod“ i svim njihovim izdanjima dostupno je na http://www.kdbhpreporod.hr/.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore