Aktuelnosti

U Italiji održano 9. Svjetsko prvenstvo bh. dijaspore u malom fudbalu/nogometu

U organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine u periodu od 19. do 22.4.2012. godine u Bielloj, Italija održano je 9. Svjetsko prvenstvo dijaspore u malom fudbalu/nogometu. Ove godine domaćin ove već tradicionalne manifestacije je bilo Bosansko kulturno udruženje provincije Biella i Opština Biella.



U organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine u periodu od 19. do 22.4.2012. godine u Bielloj, Italija održano je 9. Svjetsko prvenstvo dijaspore u malom fudbalu/nogometu. Ove godine domaćin ove već tradicionalne manifestacije je bilo Bosansko kulturno udruženje provincije Biella  i Opština Biella.


 






Ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice događaju je prisustvovala Zlata Smajić iz Sektora za iseljeništvo. Također, takmičenje su pratili i predstavnici Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine Jugoslav Brdar i Azra Popović, počasni konzul BiH u Turskoj Kemal Ahmet Baysak i Jovan Divjak. Na svečanom otvaranju SP, učesnike je na prijemu u ime grada i provincije Biella pozdravio dogradonačelnik Roberto Pella.







U okviru takmičarskog programa na ovogodišnjem 9. svjetskom prvenstvo bh. dijaspore u malom fudbalu/nogometu učestvovalo je 17 reprezentacija: Italija, Slovenija, Engleska, Švedska, SAD, Hrvatska, Francuska, Vels, Belgija, Danska,Luksemburg, Kanada, Austrija, Irska, Holandija, Njemačka i Norveška, koje su žrijebom podijeljene u četiri grupe.

Nakon takmičenja u grupnoj i polufinalnoj fazi, u finale su se plasirale reprezentacije Hrvatske i SAD, u kojem je bolja bila reprezentacija Hrvatske, koja je zasluženo osvojila prvo mjesto.




Nakon završetka takmičenja organizovano je zajedničko druženje, sa bogatim kulturno zabavnim programom na kojem su domaćini prvenstva uručili zahvalnice, između ostalih, i  Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH za dugogodišnju podršku radu SSDBiH i općenito za veliki doprinos ovog Ministarstva u unaprjeđenju saradnje Bosne i Hercegovine i njene dijaspore.







Dodijeljeni su pehari pobjedničkim ekipama, kao i nagrade najuspješnijim učesnicima 9. SP bh. dijaspore u malom fudbalu/nogometu. Za najboljeg trenera proglašen je Elmir Topalović (Hrvatska), najbolji igrač je Ivica Majić (Hrvatska), najbolji strijelac Jasmin Kevrić (Irska), najbolji golmani Smajo Smajlović (Švedska) i Ilfad Pudić (SAD), a pehar za fer-plej pripao je ekipi Kanade.





Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore