Aktuelnosti

Sektor za iseljeništvo posjetili predstavnici Saveza bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj

Na sastanku je razgovarano o problemima u ovoj oblasti i istaknuto je da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i u narednom periodu raditi na tome da se ovi problemi minimiziraju.


U prostorijama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH predstavnice Sektora za iseljeništvo Ruzmira Tihić-Kadrić, pomoćnica ministra i Ana Judi, šefica odsjeka su održale sastanak sa Harisom Halilovićem, Elvedinom Gerun-Fazlić i Samirom Islamović predstavnicima Saveza bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj.

Saveza bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj je savez učenika, roditelja, nastavnika, kulturnih djelatnika i drugih koji pomažu rad postojećih odjela dopunske nastave na bosanskom jeziku. Cilj ovakvog vida organiziranja je uvezivanje postojećih dopunskih škola, pomoć u njihovom radu, otvaranje novih, stimulisanje učenja svih jezika BiH, promoviranje ovih škola pred vlastima SR Njemačke i BiH i slično.
Poznato je da u Njemačkoj živi više od 20.000 hiljada djece državljana BiH školskog uzrasta, a da je samo mali broj njih uključen u dopunsko obrazovanje na maternjem jeziku.


Gosti iz SR Njemačke sa predstavnicama Sektora za iseljeništvo

Haris Halilović je istakao problem asimilacije naše djece u njemačko društvo, te da je učenje maternjeg jezika u dopunskim školama jedan od načina da se to izbjegne.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je 2008. godine izradilo publikaciju „Dopunsko obrazovanje djece u iseljeništvu“ u kojoj je obrađeno 12 država u kojima boravi veći broj bosanskohercegovačkih iseljenika, a kojom smo htjeli široj javnosti ukazati u prvom redu na kompleksnost ove problematike i dali smo preporuke koje bi u budućnosti mogle doprinijeti efikasnom tretiranju ovog problema.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, u čijoj nadležnosti je i dopunsko obrazovanje, je 2005. godine izradilo Nastavni plan i program za predmete dopunske nastave u osnovnoj i srednjoj školi, a 2008. godine i Udžbenik dopunske nastave za djecu u inostranstvu (I-IV razreda osnovne škole), koji su uveliko pomogli nastavnicima dopunske nastave u njihovom radu. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je u predhodnom periodu distribuiralo ove udžbenike u veliki broj dopunskih škola širom Europe i u SAD.
  
Na sastanku je zaključeno da je ovaj sastanak početak jedne dobre saradnje, a obostrano su inicirani i neki konkretni vidovi saradnje u narednom periodu, kao što su ljetne škole maternjeg jezika, te da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i dalje raditi na tome da se ovi problemi minimiziraju.




.

 



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore