Aktuelnosti

U Sarajevu održan VI kongres Svjetskog saveza dijaspore BiH

VI kongres Svjetskog saveza dijaspore BiH, koji je održan 02. juna ove godine, u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine svečano je otvorio predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Zaim Pašić. U radu VI kongresa Svjetskog saveza dijaspore BiH su učestvovala 122 delegata iz 21 države.


VI kongres Svjetskog saveza dijaspore BiH, koji je održan 02. juna ove godine, u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine svečano je otvorio predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH  Zaim Pašić. U radu VI kongresa Svjetskog saveza dijaspore BiH su učestvovala 122 delegata iz 21 države.

 
Delegati VI kongresa i predstavnici državnih insitucija

Nakon svečanog otvaranja učesnike kongresa su pozdravili i zaželili im uspješan rad - ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine g-din Sadik Ahmetović; savjetnik za dijasporu predsjedasvjućeg Predsjedništva BiH g-din Edin Ramić i pomoćnica ministra za iseljeništvo Ruzmira Tihić Kadrić. Kongres su pratili predstavnici NVO, a Ispred Unije za održivi povratak i integracije Kongresu se obratila Mirhunisa Zukić Komarica.


Pomoćnica ministra Ruzmira Tihić Kadrić pozdravlja delegate kongresa

Predsjednik SSDBiH, u ime Svjetskog saveza dijaspore BiH, je uručio zahvalnicu SSDBiH mr. sc. Damiru Ljubiću, ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH, koju je u njegovo ime preuzeo Vjekoslav Bakula, savjetnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.


Savjetnik ministra Vjekoslav Bakula preuzima priznanje u ime ministra

Izvještaj o radu Svjetskog saveza dijaspore BiH za period juni 2010 – maj 2012. godine podnio je predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH  Zaim Pašić, kojim je predstavljen rad Glavnog odbora SSDBiH i bh. Saveza po pojedinim državama, napominjući da su SSDBiH  i Savezi imali mnogo više aktivnosti koje ovim izvještajem nisu obuhvaćene.

U izvještaju je istaknuto da je SSDBIH - multietnička i multinacinalna organizacija bh. građana organizovanih u udruženja i saveze u svijetu, kao najveće civilno društvo izvan Bosne i Hercegovine, koje je pokrenulo niz inicijativa i zahjteva  prema institucijama BiH od značaja za bh. dijasporu, ali i realizovalo do sada niz značajnih kulturnih i humanitarnih aktivnosti.


Predsjednik Zaim Pašić podnosi izvještaj o radu SSDBiH delegatima VI kongresa

U raspravi je naglašeno da do sada institucije Bosne i Hercegovine nisu riješile do kraja ni jedan zahtjev bh. dijaspore, te da Kongres imperativno traži osnivanje Ministarstva za dijasporu BiH, koje bi efikasnije rješavalo pitanja koja već godinama delegira bh. dijaspora, kao što su: pitanja vezana za popisa stanovništva - popis bh. građana u dijaspori; promjene Izbornog zakona BiH – načina glasanja građana izvan BiH, rješavanje pitanja dvojnog državljanstva, povratka u BiH i dr.
Nakon obavljene rasprave delegati VI kongresa Svjetskog saveza dijaspore BiH su usvojili:  Izvješaj o radu Svjetskog saveza dijaspore BiH; Finansijski izvještaj i Izvještaj o radu Nadzornog odbora Svjetskog saveza dijaspore BiH.

U tematskom dijelu rada VI kongresa diskutovano je o deset godina rada Svjetskog saveza dijaspore BiH i o ulozi bh. dijaspore u privrednom razvoju Bosne i Hercegovine. Uvodno izlaganje na temu „Deset godina SSDBiH“ dao je  Namik Alimajstorović, prvi predsjenik SSDBIH  i član Glavnog odbora koji je podsjetio  da su ciljevi SSDBIH organizaciono uvezivanje bh. udruženja i organizacija u svijetu, razmjena informacija i ideja od interesa za iseljeništvo, uspostavljanje stalne sradnje sa institucijama BiH, stvaranje uslova  za njegovanje i razvijanje bh. kulturne i duhovne tradicije u dijaspori i prenošenje bh. kulturološkog identiteta i pripadnosti na mlađe generacije, te koordiniranje aktivnosti udruženja i saveza na ostvarenju planiranih kulturnih, humanitarnih, obrazovnih privrednih i drugih aktivnosti bh. iseljenika.

Na temu „Uloga dijaspore u privrednom razvoju BiH“ održane su dvije prezentacije. Ispred Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), prezentaciju su održale Maida Bečirević i Slavica Korica. Istaknuto je da je FIPA prepoznala ulogu bh. dijapore u privrednom razvoju BiH, i da ima zaključen sporazum o saradnji sa SSDBIH. FIPA je prezentovala aktivnosti koje realizuje u okviru pružanja informacija, analiza i savjeta potencijalnim stranim investitorima o poslovnom i investicijskom okruženju u BiH.
 

Prezentacija FIPE

G-din Omer Mičijević iz Švajcarske napravio je prezentaciju „Bosanskohercegovačka dijaspora, neiskorišteni investicioni potencijal“. U prezentaciji su dati osnovni indikatori privrednog stanja BiH, analiza pomoći bh. dijaspore koja je individualna i troši se na podmirivanje životnih potreba, predstavljen je iskoristivi potencijal bh. dijaspore i ponuđeni modeli za organizovanje bh. dijaspore za investiranje u BIH.


 Dr. Omer Mičijević - prezentacija potencijala bh. dijaspore

Predstavljajući buduću strategiju rada Svjetskog saveza dijaspore BiH, i sumirajući raspravu koja je vođena na kongresu, uvažavajući i dosadašnje zahtjeve bh. dijaspore Predsjednik SSDBiH je predložio zaključke koje su delegati VI kongresa jednoglasno usvojili: najveći uspjeh u proteklih 10 godina SSDBiH je imao u realizaciji projekata u oblasti kulture,  sporta, organizovanja bh. dopunskih škola i informisanja, ali u realizaciji istih nije bilo adekvatne podrške nadležnih institucija BiH; podržava se strategija SSDBiH koja vodi ka Briselu u cilju realizacije značajnijih projekta finansiranih EU fondovima, uz nastavak intezivne saradnje sa državnim organima i lobiranja za BiH; SSDBiH i dalje traži izmjene Izbornog zakona BiH, u dijelu koji se odnosi na registraciju birača i uvođenje glasanja elektronskim putem; SSD BiH poziva bh. državljane u dijaspori da u vrijeme popisa stanovništva dođu u BiH, kako bi bili popisani; pozivaju se bh. parlamentarci da ubrzaju procese donošenja zakona kako bi se BiH što prije pridružila EU; SSDBiH će i dalje insistirati na realizaciji zahtjeva koje su do sada uputili prema institucijama BiH, putem medija bh. javnost će obavještavati o zahtjevima; i SSDBiH traži osnivanje Ministarstva za dijasporu BiH, koje bi radilo da realizaciji zahtjeva bh. dijaspore.

Na kraju poslijepodnevog dijela VI kongresa izabrani su članovi novog rukovodstva  Svjetskog saveza dijaspore BiH za naredni dvogodišnji mandat – Glavni odbor, Nadzorni odbor, predsjednik, dva podpredsjednika i sekretar SSDBiH.
Delegati VI kongresa su ponovo ukazali povjerenje Zaimu Pašiću, da i u naredne dvije godine vodi SSDBiH, a podpredsjednici su Hasn Šehović iz Turske i Haris Haliović iz SR Njemačke, za sekretara SSDBiH je ponovo izabran Anes Cerić iz Velike Britanije.

U večernjim satima, nakon uspješnog završetka radnog dijela kongresa, za delegate i goste, VI kongresa u Domu OS BiH priređena je svečana večera i prigodan zabavni program u okviru koga su uručena priznanja zaslužnim za razvoj SSDBiH u proteklom desetogodišnjem periodu.

 
Detalj iz Doma OS BiH - druženje delegata uz svečanu večeru



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore