Aktuelnosti

U Donjem Vakufu od 13. do 17. juna organizovana „Ljetna škola znanja i kreativnosti Moj grad me treba“

Projekat realizuju Zavod Krog, Slovenija i Udruženje za jezik i kulturu Lingvisti, Sarajevo, u saradnji sa Općinom Donji Vakuf i JU Dječiji vrtić, Donji Vakuf. Projekat su podržali Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije, SHL fondacija, Sarajevo i Centar za napredne studije Sarajevo. 







Projekat realizuju Zavod Krog, Slovenija i Udruženje za jezik i kulturu Lingvisti, Sarajevo, u saradnji sa Općinom Donji Vakuf i JU Dječiji vrtić, Donji Vakuf. Projekat su podržali Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije, SHL fondacija, Sarajevo i Centar za napredne studije Sarajevo. 

U okviru projekta „Moj grad me treba“ održava se ljetna škola znanja i kreativnosti koja ima za cilj animirati javnost u Donjem Vakufu da prepozna kako su mladi pokretačka snaga koja može promjeniti stanje u ovom gradu. Ciljna grupa su prvenstveno učenici i učenice osmih razreda koji će pohađati ljetnu školu pet dana i na kojoj će učiti o društvenom aktivizmu, pravima mladih, međureligijskom dijalogu i volonterizmu.

Osim aktivizmom, budući srednjoškolci će se baviti i kreativnim radom te će pripremiti prodajnu izložbu svojih radova Humanitarni prodajni bazar. Sredstva prikupljena od bazara usmjerit će se na kupovinu didaktičkog materijala u Dječijem vrtiću, koji je partner projekta. Učenici i učenice će volonterski učestvovati i u pripremi javne tribine na temu "Mladi u Donjem Vakufu: prilike, perspektive, budućnost" gdje će se raspravljati o promjeni letargičnog stanja u ovom malom bosanskohercegovačkom gradu. 
 
Radionice će voditi mladi koji su porijeklom iz Donjeg Vakufa ali danas rade i žive u Sarajevu nakon što su uspješno završili fakultete. Ključna ideja iza ove ljetne škole jeste upravo to da djeca u Donjem Vakufu uvide da su brojni njihovi sugrađani i sugrađanke išli u te iste škole i marljivim radom kasnije završili škole i fakultete i da su danas korisni članovi i članice društva. 

U okviru ljetne škole održat će se tri javna događaja, ulaz na sve događaje je besplatan:

         - četvrtak, 14. 6. 2012.g. u Domu kulture, Donji Vakuf - Komična, mađioničarska predstava "Svijet čarolije" za djecu od 3 do 7 godina;   Crtanje po licu - facepainting i modeliranje balona;
         - subota, 16. 6. 2012.g. u Dječijem vrtiću, Donji Vakuf - Javna tribina: "Mladi u Donjem Vakufu: prilike, perspektive, budućnost";
         - nedjelja, 17.6.2012.g. u Dječijem vrtiću, Donji Vakuf - Humanitarni prodajni bazar i Svečano zatvaranje Ljetne škole.





Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore