Aktuelnosti

Poziv migrantima porijeklom iz BiH u Švicarskoj da učestvuju u projektu „Dijaspora BiH u Švicarskoj: profil i mogući doprinosi razvoju BiH i integracija u Švicarskoj“

Cilj projekta je osnažiti veze između BiH i njene dijaspore u Švicarskoj, te bolje upoznati dijasporu i njene mogućnosti da se uključi u razvoj BiH.



Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice (MLJPI) BiH je, u okviru Partnerstva u migracijama zaključenog između Bosne i Hercegovine i Švicarske, podnijelo 2011. godine švicarskim partnerima na razmatranje prijedlog projekta „Mapiranje bh. dijaspore u Švicarskoj“. Cilj projekta je osnažiti veze između BiH i njene dijaspore u Švicarskoj,  te bolje upoznati dijasporu i njene mogućnosti da se uključi u razvoj BiH. Partnerske institucije, koje ujedno imaju vodeću ulogu u implementaciji  švicarske Strategije o parnerstvu u migracijama na Zapadnom Balkanu u Švicarskoj, su Švicarska agencija za saradnju  u oblasti razvoja (SDC) i Federalno ministarstvo za migracije (FoM).
SDC i FoM podržale su navedenu inicijativu, odobrile finansijska sredstva  i predložile postepenu realizaciju projekta počevši sa prvom fazom -  studijom u Švicarskoj koja nosi naziv „Dijaspora BiH u Švicarskoj: profil i mogući doprinosi razvoju BiH i integracija u Švicarskoj''. Na javnom pozivu koji je raspisala Švicarska agencija za saradnju u oblasti razvoja u Bernu početkom 2012. godine, ugovor za izradu ove studije dobio je Švicarski forum za migracione i populacione studije (Institut SFM) sa  Univerziteta Neuchatel. SFM će pored pregleda postojeće literature koja tretira dijasporu iz BiH i  analize statičkih podataka,  za potrebe studije uraditi intervjue sa pojedincima i organizacijama u bh. dijaspori kako bi bili istraženi različiti oblici organizovanja dijaspore, mreža i potencijala, posebno u pogledu održavanja veza sa domovinom i promoviranja BiH u Švicarskoj. Intervjui su planirani sa pojedincima, organizacijama i povratnicima. Implementacija ove studije započeta je u junu 2012. godine.

Studija ima tri glavna cilja i omogućit će dobivanje kvantitativnih i kvalitativnih podataka i preporuka:
 
1. Socio-demografski profil bh. migranata/dijaspore u Švicarskoj u pogledu migracionog obrasca i potencijala koji bi doprinijeli razvoju zemlje porijekla kao i u pogledu njihove integracije u švicarsko društvo;

2. Različite forme organizacija i mreža dijaspore i njihovih potencijala naročito ukoliko te organizacije grade ili održavaju veze sa domovinom ili promoviraju BiH u Švicarskoj;

3. Dosadašnja iskustva, potencijali i načini za izgradnju veza i saradnju sa dijasporom iz perspektive lokalnih zajednica, vladinih institucija i privatnog i akademskog sektora.

Veze sa zemljom porijekla i integracija u zemlji prijema su usko povezani. Studija će istražiti oba aspekta i uključit će:

a) Migracije i razvoj;

b) Migracije i integraciju.

Istraživački proces je koncipiran tako da posluži kao uspostavljanje platforme za dijalog. Razvit će se konkretne mjere kako bi se olakšao doprinos bh. dijaspore razvoju BiH u skladu sa preporukama studije.

Ovim putem pozivamo osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine u Švicarskoj kao i udruženja koja ih okupljaju da učestvuju u istraživanju i pomognu SFM-u u prikupljanju podataka. Važno je naglasiti da su ankete i intervjui anonimni. Lični podaci neće se koristiti na bilo koji način u ovoj studiji bez eksplicitne saglasnosti ispitanika.
 
Za više informacija i/ili učešće u projektu možete se obratiti na sljedeće adrese:

Švicarska agencija za razvoj i saradnju (Bern)
- Stephanie Guha, stephanie.guha@deza.admin.ch

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH
- Aisa Telalović, Sektor za iseljeništvo, Aisa.Telalovic@mhrr.gov.ba, T +387 33 70 39 05

Institut SFM – Švicarski forum za migracione i populacione studije

- Bashkim Iseni, naučni saradnik, bashkim.iseni@unine.ch, T +41 32 718 39 37
- Denise Efionayi, zamjenica direktora, denise.efionayi@unine.ch





Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore