Aktuelnosti

Svjedočanstva i pokloni za učenike bosanskih dopunskih škola

Sa završetkom školske godine u redovnim njemačkim školama djeca iz Bosne i Hercegovine su završila i dopunsku nastavu na bosanskom jeziku. Tim povodom u bosanskim dopunskim školama u Calwu, Sindelfingenu i Štutgartu održani su prigodni programi na kojima su djeci podijeljena svjedočanstva i skromi pokloni.
Na području Sindelfingena dopunska nastava se odvijala u prostorijama Goldberg gimnazije, na adresi, Frankenstr. 15 Sindelfingen, srijedom, u terminu od 14.30 do 16.30 sati. U toku školske 2011/2012. godine nastavu je pohađalo ukupno 45 učenika.

Na području Calwa nastava se odvijala u SGHWRS, Grund- und Haupt- mit Werkrealschule,  Heumadenschule, na adresi, Breite Heerstraße 45e Calw, petkom u istom terminu kao i u Sindelfingenu. Nastavi su prisustovala 23 učenika u kombinovanom odjeljenju, u uzrasnoj dobi od 7 do 16 godina.

Profesorica Senada Herak-Nuhić je istakla da su uspješno obavili posao u ovoj školskoj godini, te da se nadaju da će ubuduće biti još bolje, lakše, organizovanije i uspješnije i da su  sretni što naša djeca uče i na svom maternjem jeziku.

Samir Talić,  koordinator bosanske dopunske škole u Sindelfingenu i potpredsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj Bosanske je kazao da su dopunske škole jedan od najboljih načina očuvanja našeg identiteta.

Svečano je bilo i u Rosensteinschule u Štutgartu, u kojoj djeluje jedna od tri bosanske dopunske škole u glavnom gradu Baden-Wirtemberga. Svojim recitalom “Jedna si jedina” i izvedbom lutkarske igre “Balonijada” djeca su oduševila roditelje i sve prisutne. Svjedočanstva i skromne poklone za 29 polaznika dopunske nastave na bosanskom jeziku u ovoj školi uručili su Haris Halilović, predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj, profesorica Amira Ribić i Muhamed Aganović, koordinator škole.

Zajedno su se veselili i djeca i roditelji.






Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore