Aktuelnosti

Održana 3. regionalna GIZ radionica „Politika migracija na Zapadnom Balkanu: institucionalno okruženje za politike o dijaspori fokusirane na razvoj“

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine - Sektor za iseljeništvo, u partnerstvu s Organizacijom za međunarodni razvoj Republike Njemačke (GIZ), bilo je suorganizator regionalnog skupa za šezdeset predstavnika institucija koje se bave politikom emigracije odnosno dijaspore i razvoja. Tema skupa bila je politika migracije na Zapadnom Balkanu, s fokusom na institucionalno okruženje potrebno za kreiranje takvih politika ka dijaspori koje su usmjerene na razvoj zemalja porijekla.


Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u partnerstvu s Organizacijom za međunarodni razvoj Republike Njemačke (GIZ), bilo je suorganizator regionalnog skupa za šezdeset predstavnika institucija koje se bave politikom emigracije odnosno dijaspore i razvoja iz Albanije, BiH,  Kosova 1, Makedonije, Hrvatske, predstavnike udruženja dijaspore BiH, Hrvatske i Srbije, te međunarodnih organizacija koje se bave politikom migracija (Međunarodnog centra za razvoj politike migracije - ICMPD, Međunarodne organizacije za migracije - IOM, te Švicarskog ureda za razvojnu pomoć - SDC).


Učesnici dvodnevne regionalne radionice



Pomoćnica ministra Ruzmira Tihić Kadrić otvara regionalnu radionicu

Tema skupa bila je politika migracije na Zapadnom Balkanu, s fokusom na institucionalno okruženje potrebno za kreiranje takvih politika ka dijaspori koje su usmjerene na razvoj zemalja porijekla.
Između ostalog, vođena je rasprava o koherentnim politikama za razvoj Evropske unije u oblasti vezivanja migrantskih resursa za razvoj zemalja porijekla (Policy Coherence for Development – PCD), te o migraciji i razvoju kao jednom od četiri stuba smjernica Evropske unije za upravljanje migracijom pod nazivom „Globalni pristup migraciji i mobilnosti“ (Global Approach to Migration and Mobility – GAMM).
Predstavnici GIZ-a prezentirali su pristup Ureda za razvojnu saradnju Njemačke u vezivanju migracije i razvoja, te primjere dobrih praksi angažmana dijaspore u zemljama porijekla na Zapadnom Balkanu.
Predstavnici zemalja učesnica, između ostalog, prezentirali su prijedloge regionalnih projekata za buduću saradnju u oblastima od zajedničkog interesa kada je u pitanju efikasno mobiliziranje migrantskih resursa za razvoj zemalja porijekla. Radi se o devet projektnih prijedloga svrstanih u tri šire teme:
1) pomoć povratku i  reintegraciji migranata;
2) mapiranje dijaspora i njihovog razvojnog potencijala i
3) jačanje regionalnog konsultativnog procesa i koordinacije u oblasti migracije i razvoja.
Zaključeno je da je ovo jedan u nizu značajnih regionalnih skupova koji doprinose boljem razumijevanju važnosti vezivanja migrantskih resursa sa razvojem zemalja porijekla, da je razmjena dobrih praksi izuzetno korisna svim zemaljama Zapadnog Balkana, da je neophodno uključiti predstavnike organizacija dijaspore u procese planiranja politika koje se na njih odnose u zemljama porijekla kao i u zemljama prijema, kao i u pripremu projekata za finansiranje iz pretpristupnih IPA fondova. Naglašen je značaj izgradnje međuinstitucionalnog povjerenja na lokalnom, državnom te regionalnom nivou, kao i značaj regionalne saradnje u oblasti migracije i razvoja.
Ovdje možete preuzeti Program radionice i spisak učesnika, a detaljniji izvještaj sa zajedničkim zaključcima biće objavljen naknadno.

1* Ovaj naziv ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore