Aktuelnosti

Nova odjeljenja bosanske dopunske škole SR Njemačka

U Heubachu i Aalenu u pokrajini Baden-Wirtemberg, dopunsku nastavu na bosanskom jeziku u dva odjeljenja pohađaće 30 učenika među kojima i dva Nijemca.

U Heubachu i Aalenu u pokrajini Baden-Wirtemberg, dopunsku nastavu na bosanskom jeziku u dva odjeljenja pohađaće 30 učenika među kojima i dva Nijemca. 30. novembra 2012. godine organizovana svečanost kojoj su pored učenika i roditelja prisustvovali predstavnici Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj,  konzul BiH u Štutgartu, gradonačelnik Heubacha i direktori škola Rosenstein-Gymnasium i Greutschule Aalen.
Svečanosti u Heubachu i Aalenu počele su prigodnim programima na bosanskom i njemačkom jeziku polaznika bosanskih dopunskih škola i članova KUD „Čardak-Heubach“, a zatim su se prisutnima obratili pozvani gosti, predstavnici domaćina, Generalnog konzulata BiH u Štutgartu i Saveza bosanskih dopunskih škola.


Domaćini sa bh. aktivistima

Otvaranju ovih odjeljenja data je značajna podrška domaćina i njemačkih sredstava informisanja, izražavajući svoje zadovoljstvo što će u Heubachu djeca učiti i na bosanskom jeziku gradonačelnik Frederick Brutting pohvalno je govorio o Bosancima i Hercegovcima u ovom gradu, a polaznicima bosanske dopunske škole uručio je i novčani ček za nabavku školskog pribora.
Podršku učenicima i roditeljima obećali su i direktori škola Rosenstein-Gymnasium, gospodin Johannes-Josef Miller i Thaler Matthias, direktor Greutschule Aalen u Aalenu. Izrazili su zadovoljstvo što će se nastava na bosanskom jeziku izvoditi i u njihovim školama koje će na taj način dati podršku njegovanju jezika i kulture.

Dopunsku školu će pohađati 30 učenika uzrasta od prvog do osmog razreda, a nastavu će izvoditi profesorice Jasmina Begović i Amira Bećirović. Nastava na bosanskom jeziku će se izvoditi jednom sedmično (petkom) u Heubachu - Rosenstein-Gymnasium, od 13,30 do 15 sati, a u Aalenu - Greutschule Aalen, od 14 do 16 sati.




Učenici sa profesoricama i gostima

Obraćajući se prisutnima konzul BiH u Štutgartu Dag Đumrukčić istakao je značaj poznavanja maternjeg jezika za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta, zahvalio je domaćinima na pomoći i saradnji i izrazio očekivanja daljeg razvoja kulturne i svake druge saradnje između BiH i Njemačke.
Haris Halilović, predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj i potpredsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH, pored domaćina posebno se zahvalio bh. aktivistima u Heubachu, Aalenu i Švebiš Gmundu – predvođenih Fatmirom Babić i Enverom Jusić, bez kojih sigurno ne bi bilo bosanskih škola u ovim gradovima.

Nakon prigodnih programa učenici i njihovi roditelji, profesori i gosti družili su se uz specijalitete koje su za ovu priliku pripremile Bosanke i Hercegovke iz pomenutih gradova.   




Osvrt u Njemačkim medijima

                               



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore