Aktuelnosti

Vijeće ministara BiH usvojilo studiju o prilivu finansijskih sredstava iz dijaspore

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na svojoj 31. sjednici održanoj 11.12.2012. godine, razmotrilo je i usvojilo studiju o prilivu finansijskih sredstava iz dijaspore u BiH pod naslovom  „Maksimiziranje uticaja finansijskih tokova i investicija povezanih s  migracionim kretanjima na razvoj Bosne i Hercegovine“. Studiju je iniciralo  Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice (Sektor za iseljeništvo) s obzirom na velike finansijske prilive iz iseljeništva u BiH u obliku novčanih doznaka i činjenicu da je BiH druga u Evropi po udjelu novčanih doznaka u odnosu na bruto društveni proizvod. Izradu studije je finansirala Međunarodna organizacija za migracije (IOM) a sačinila Međunarodna agencija za informacije o zemlji porijekla (International Agency for Source Country Information – IASCI) tokom 2010. godine.

Cilj studije je osigurati primarne i pouzdane podatke, informacije, analize i preporuke o finansijskim prilivima iz dijaspore u BiH uključujući novčane doznake, štednju i investicije, te pružiti podršku kreiranju odgovarajućih rješenja za vezivanje migrantskih resursa sa razvojem BiH i pri tome podržati sveukupni održivi razvoj BiH.

Za potrebe studije sprovedeno je socio-ekonomsko istraživanje u kome je direktno anketirano 1.216 osoba  iz iseljeništva, dugoročnih emigranata, na nekoliko graničnih prelaza u BiH u periodu od decembra 2009. do januara 2010., kao i online anketa na koju je odgovorilo 182 ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da je glavni cilj emigranata iz BiH akumulacija određenog finansijskog kapitala. Ovaj kapital se akumulira u gotovini, investicijama i štednji u zemljama prijema ("zadržana štednja") i daleko prelazi razinu poslanih novčanih doznaka u BiH. Takav akumulirani finansijski kapital može imati važnu ulogu u ukupnoj razvojnoj strategiji BiH, pogotovo u kombinaciji s ljudskim i socijalnim kapitalom emigranata.

U usvojenom zaključku Vijeće ministara je preporučilo svim institucijama u BiH da pri izradi strateških dokumenata i drugih propisa iz svoje nadležnosti uzmu u obzir razvojne resurse iseljeništva, kako finansijske (novčane doznake, štednju, investicije), tako i ljudske resurse. S tim u vezi, Vijeće ministara je zadužilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da navedenu studiju dostavi svim relevantnim institucijama u BiH.

Prevod studije, dostupan je na http://www.mhrr.gov.ba/iseljenistvo/Istrazivanja/?id=2788 a original na engleskom jeziku na http://www.mhrr.gov.ba/iseljenistvo/Istrazivanja/?id=2787).

Sažetak studije možete pročitati ovdje.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore