Aktuelnosti

U Mostaru „Peti dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini“

U periodu od 25. do 27. aprila 2013. godine u Mostaru će biti održani peti godišnji susreti pod nazivom „Dani BHAAAS-a u BiH“. Organizatori ovog skupa su, pored BHAAAS-a, Sveučilišna klinička bolnica i RMC „Dr. Safet Mujić“ Mostar, a učesnici dolaze iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije i drugih zemalja.










U okviru susreta biće održani seminari iz intenzivne medicine, ortopedije, onkologije, pedijatrije, psihijatrije i psihologije, opće medicine, neurokururgije i porodične/obiteljske medicine. Cilj skupa je prijenos znanja vrhunskih stručnjaka bh. porijekla, koji rade na prestižnim univerzitetima u SAD, Kanadi i drugim razvijenim zemljama,  kolegama i studentima u Bosni i Hercegovini.

BHAAAS je najveća i najznačajnija organizacija akademske bh. dijaspore, koja već godinama organizira uspješne projekte prijenosa znanja u matičnu zemlju. Dosadašnji godišnji susreti ove organizacije održani su u Sarajevu, Zenici i Tuzli. Ova organizacija akademske bh. dijaspore osnovana je u Sjedinjenim Američkim Državama 2007. godine. Okuplja preko 200 aktivnih, dopisnih i međunarodnih članova – većinom doktora nauka bh. porijekla trenutno nastanjenih u Sjevernoj Americi. Svrha i cilj BHAAAS-a su širenje i razvoj nauke i umjetnosti u bosanskohercegovačkoj dijaspori u SAD i Kanadi. Akademija povezuje bosanskohercegovačke naučnike, umjetnike i pojedince istaknute u svojim profesionalnim oblastima, gradi mostove saradnje sa domovinom, te promovira duh intelektualne raznolikosti i slobodne razmjene ideja u uvjerenju da je znanje bogatstvo koje se može i treba dijeliti. BHAAAS već godinama aktivno radi na razmjeni  znanja vrhunskih eksperata iz dijaspore sa ekspertima u BiH. Svake godine BHAAAS raspisuje konkurs za najbolji naučno-istraživački i kulturno-umjetnički projekat. Ovogodišnjim dobitnicima, studentima iz Bosne i Hercegovine, predstavnici BHAAAS-a će uručiti nagrade na konferenciji za štampu u Sarajevu u utorak, 23.4.2013. godine. Više o BHAAAS-u na http://www.bhaaas.org/.

Konferencija za štampu, na kojoj će biti najavljen ovogodišnji skup BHAAAS-a, biće održana u zgradi Parlamentarne skupštine BiH (sala 3, 2. sprat) u utorak, 23.4.2013. godine od 13:00 do 14:00. Medijima će se obratiti predsjednik BHAAAS-a dr. Andi Arnautović, potpredsjednici dr. Gordan Srkalović i dr. Esad Boškailo i član Upravnog odbora dr. Nirvana Pistoljević, te predstavnici mostarskog organizacionog odbora dr. Ivan Čavar i dr. Mehmed Haznadar. Članovi  BHAAAS-a s kojima će predstavnici medija također imati priliku razgovarati su: dr. Ognjen Gajić, dr. Enes Kanlić, dr. Indira Arnautović (tehnički sekretar BHAAAS-a) i Adnan Karaiković, koordinator u BiH. Domaćin konferencije za štampu je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (Sektor za iseljeništvo).


Detaljan program mostarskog skupa BHAAAS-a, sa spiskovima koordinatora po oblastima predavanja, dostupan je na http://www.bhaaas.org/bs/dani-bhaaas-u-bih/mostar.





Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore