Aktuelnosti

Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske „Preporod“ pomoviralo nove knjige i časopise

U terminu od 17,15 – 17,45 na centralnoj bini Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske „Preporod“ iz Zagreba je predstavilo knjigu Amine Nanić „Manjine u pravu“, Edina Urjana Kukavice „Islam na Balkanu“ i Filipa Mursela Begovića „Begovi su pali na tjeme“, kao i nova izdanja časopisa Behar i Preporodov Jurnal.










Promotori su bili Sead Nanić, predsjednik Preporoda, Sead Begović, književnik i glavni urednik časopisa Behar, Filip Mursel Begović, književnik i izvršni urednik časopisa Behar, Ismet Isaković, predsjednik Glavnog odbora Preporoda.

Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske Preporod osnovano je 1991. godine i nastoji afirmirati veliki potencijal kulturnog stvaralaštva Bošnjaka Hrvatske kao izvorne posebnosti u hrvatskoj kulturi gdje se višestrukim kulturnim iskustvom obogaćuje ukupna kulturna javnost novim vrijednostima.

Časopis Behar je prvi slavni bošnjački list tiskan latinicom u Sarajevu godine 1900., a izlazio je sve do 1911. godine. Prvim mu je urednikom bio Safvet-beg Bašagić, a vlasnik Ademaga Mešić. Od 1992. godine izlazi zagrebački Behar pri Kulturnom društvu Bošnjaka Hrvatske Preporod. U desetogodišnjem razdoblju (1992.-2002.) glavni i odgovorni urednik zagrebačkog izdanja bio je književnik Ibrahim Kajan, a potom ga je zamijenio dr. Muhamed Ždralović koji je tu službu obnašao do ljeta 2006. Današnji urednik je književnik Sead Begović.


Preporodov Journal je informativno glasilo Preporoda koje izlazi jedanput mjesečno. Journal nailazi na vrlo dobre ocjene kako čitateljske publike tako i znanstvene kritike koja je u ovom časopisu prepoznala objektivno, nepristrano izvještavanje.

Knjigu Amine Nanić „Manjine u pravu“ je predstavio Sead Nanić. Riječ o pregledu pravnog uređenja položaja nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj koje je prezentiran kroz stručni i sveobuhvatni pogled mlade pravnice rođene u Derventi 1987., koja je 1992. s roditeljima izbjegla u Lovran pored Rijeke. Knjiga u sebi sadrži i određene kritike i konkretne prijedloge alternativnih mogućnosti, a pokazuje vremenski slijed normativnih promjena, statističke pokazatelje i pojedine činjenične podatke ustavnopravnog položaja nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

O djelu Edina Urjana Kukavice „Islam na Balkanu“ je govorio Sead Begović, a knjigu „Begovi su pali na tjeme“ je predstavio sam autor.


Promociju su pratili brojni posjetitelji Sajma.








Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore