Aktuelnosti

Održani „Peti dani BHAAAS-a u BiH“ u Mostaru od 25. do 27.4.2013. godine

Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti (BHAAAS), u saradnji sa Kliničkom bolnicom Mostar i Regionalnim medicinskim centrom „Dr. Safet Mujić“ Mostar, organizirala je najveći ovogodišnji naučno-stručni skup u Bosni i Hercegovini od 25. do 27. aprila 2013. godine u Mostaru. Peti po redu godišnji susreti BHAAAS-a pod nazivom „Dani BHAAAS-a u BiH“ okupili su više od 300 predavača, uključujući oko 100 iz SAD iz drugih zemalja, te više od 1,000 polaznika – eksperata iz oblasti medicinskih nauka iz Bosne i Hercegovine i regije.



Godišnji susreti BHAAAS-a u našoj zemlji, koji već godinama predstavljaju vrlo značajan projekat razmjene znanja između eksperata iz BiH i bosanskohercegovačke naučne dijaspore, postaju i veoma važan regionalni naučni skup. Naime, već tradicionalno, od prvih susreta održanih u Sarajevu 2009. godine, BHAAAS u Bosni i Hercegovini okuplja vrhunske domaće i strane eksperte koji dijele znanje i iskustvo s domaćim kolegama i studentima. 

Na zvaničnom otvaranju skupa, održanom 25.4.2013. godine u Mostaru, predsjednik BHAAAS-a dr. Andi Arnautović izjavio je sljedeće:
„Peti dani BHAAAS-a u Mostaru nesumnjivo će biti najveći naučno-stručni skup u BiH u 2013. godini, sa više od 100 predavača iz SAD i drugih zemalja, a to će sa domaćim ljudima iz BiH činiti približno 300 predavača“.

Cjelodnevna predavanja iz oblasti opće medicine, intenzivne medicine/anestezije, neurokirurgije, ortopedije, pedijatrije, psihijarije i psihologije i porodične/obiteljske medicine odvijala su se paralelno u prostorijama Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, te hotela „Ero“ i „Bristol“ i bila su odlično posjećena.

Na konferenciji za novinare, održanoj 25.4.2013. godine u Hotelu „Ero“ u Mostaru, medijima su se obratili predstavnici mostarskog organizacionog odbora dr. Ivan Čavar i dr. Mehmed Haznadar. Na svečanoj ceremoniji otvaranja skupa, održanoj 25.4.2013. godine u amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru na Bijelom brijegu, zvanicama su se obratili predstavnici Vijeća ministara BiH, Ministarstva zdravstva FBiH, Ambasade SAD u BiH, BHAAAS-a, a nastupio je i poznati mostarski vokalno-instrumentalni sastav „Mostarske kiše“.

Članovi BHAAAS-a najavili su da će naredni godišnji skup najvjerovatnije biti održan u Bihaću, što će biti potvrđeno na redovnoj godišnjoj skupštini BHAAAS-a u SAD krajem ove godine.

Članovi BHAAAS-a istakli su da žele nastaviti aktivnu, obostrano korisnu saradnju sa kolegama i studentima iz cijele Bosne i Hercegovine i šire te da bi, pored stalne podrške Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, podrška bh. institucija na svim nivoima vlasti nadležnih za nauku, zdravstvo, obrazovanje i kulturu, te svih naučno-istraživačkih i razvojnih institucija i organizacija u našoj zemlji bila dobrodošla.






Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore