Aktuelnosti

Reprezentacija Belgije pobjednik 10. Jubilarnog svjetskog prvenstva bosanskohercegovačke dijaspore u malom nogometu

Dana 04. maja 2013. godine u 08,30 sati u Bombardier Areni svečano je otvoreno 10. Jubilarno svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u malom nogometu.
Svečano otvorenje 10. Jubilarno svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u malom nogometu započelo je defileom svih reprezentacija i nastupom folklorne grupe „Most“ iz Västeråsa.

Prisutnima su se obratili Zaim Pašić, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH, Azra Jelačić, predsjednica Saveza BiH udruženja u Švedskoj, Smajo Murguz, predsjednik Organizacionog komiteta, Ana Judi, predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, predstavnik općine Västerås i Murat Jaha, predstavnik Nogometnog saveza BiH i svim takmičarima zaželili fer igru, što manje ozljeda, dobre rezultate i pobjedu najboljih.

Sportska dvorana Bombardier Arena izuzetno je funkcionalna, a općina Vesteras je domaćinima na raspolaganje stavila kompletan sportski objekt koji se sastoji od centralne sale koja prima 2.500 gledatelja i male dvorane za 500 gledatelja. Utakmice je cjelodnevno pratio veliki broj Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Västeråsu, ali i onih koji su ovom prigodom stigli i iz drugih dijelova Švedske.

Pobjednik ovog prvenstva je reprezentacija Bosanaca i Hercegovaca iz Belgije, nakon to je u finalu, izvođenjem penala, savladala zemljake iz Slovenije. U borbi za treće mjesto ekipa Italije slavila je protiv mlade reprezentacije Njemačke, pehar za Fer play pripao je momcima iz Velsa, a odličan utisak u Švedskoj ostavile su i ostale učesnice prvenstva reprezentacije građana BiH iz Engleske, Austrije, Holandije, Švedske Turske, Norveške i Republike Irske.

Prema odluci sportske komisije Svjetskog saveza dijaspore BIH, pehar za najboljeg igrača prvenstva zasluženo je pripao Semiru Duriću koji je momke iz Belgije doveo do šeste titule šampiona bh. dijaspore. Najbolji strijelac je Adin Mehmedović iz Italije koji 9. puta zatresao protivničku mrežu. Najbolji golman bio je Igor Bratič iz Slovenije koji je tijekom čitavog šampionata primio samo jedna gol iz igre, dok je za najmladjeg igrača proglašen petnaestogodišnji Din Imočanin iz Njemačke.

Organizator prvenstva, Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine i domaćini iz Švedske uručli su priznanja dugogodišnjim medijskim pokroviteljima prvenstva: Feni, Radiju BiH, RSG radiju, NTV Hayatu, Dnevnom avazu, Oslobodjenju, Haberu, Glasu te mnogobrojnim sponzorima, a posebne pohvale za odličnu organizaciju prvenstva otišle su na adresu domaćina, vrijednih volontera iz Västeråsa i Saveza BiH udruženja iz Švedske, koji su omogućili da ovo prvenstvo protekne u najboljem redu.

Priznanje za pomoć u organizaciji 10. Jubilarno svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u malom nogometu dodjeljeno je i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Tri dana se u ovom gradu protekla su u znaku naše zemlje. Na sportskom polju, u 26 odigranih utakmica posjetitelji su uživali u majstorijama nogometaša bh. dijaspore, a opći utisak svih prisutnih je bio da je u Švedskoj prikazan veoma kvalitetan nogomet i da je u Västeråsu pobijedila naša domovina Bosna i Hercegovina.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore