Aktuelnosti

Radionica planiranja aktivnosti “Dani dijaspore” 2013., Prijedor

Nansen dijalog centar (NDC) Prijedor je 05. juna 2013. godine, na Mrakovici, u Hotelu „Monument“ kod Prijedora, organizovao radionicu planiranja aktivnosti “Dani dijaspore” 2013., Prijedor. Radionica je organizovana sa svrhom definisanja aktivnosti za “Dane dijaspore” 2013., a s ciljem poboljšanja inter-etničke komunikacije i saradnje lokalnog stanovništva i dijaspore i stvaranja preduslova za povećanje učešća dijaspore u razvoju lokalnih zajednica.












Na radionici koja je organizovana uz podršku Službe za saradnju sa MZ grada Prijedora, učestvovala su četiri regionalna koordinatora za MZ i trideset i četiri (34) predstavnika iz četrnaest (14) mjesnih zajednica (MZ sa velikim brojem pripadnika dijaspore u ukupnom stanovništvu), među kojima i predstavnici KUD i sportskih udruženja iz MZ. Učesnici su predložili aktivnosti rada sa dijasporom, koje će uz podršku NDC, a u okviru “Dana dijaspore” 2013. biti i realizovane.



NDC Prijedor je na ovoj aktivnosti predstavio i web stranicu www.ndcprijedor.orgkoja  je nastala kao preporuka, odnosno rezultat rada mladih dijaspore i Prijedora u toku aktivnosti „Dani dijaspore – Otvorena vrata Prijedora“ 2012. Web stranica služi kao servis informisanja o aktivnostima koje se, prvenstveno za dijasporu, organizuju u mjesnim zajednicama Grada Prijedora.



Na radionici su prisustvovale Zinajda Hošić, načelnica odjeljenja za privredu i poljoprivredu u Opštini Prijedor; Azra Pašalić, odbornica u Skupštini Grada Prijedora i Đorđo Jež iz Službe za saradnju sa MZ Grada Prijedora.
Ispred Sektora za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, radionici je prisustvovala Isma Stanić, šefica odsjeka za privrednu obrazovnu i kulturnu saradnju, koja je prisutnima predstavila rad Sektora za iseljeništvo i predstojeće aktivnosti na vezivanju dijaspore i razvoja koje se planiraju implementirati u partnerstvu sa opštinama uključujući i opštinu Prijedor.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore