Aktuelnosti

Održana Međunarodna radionica o intelektualnoj emigraciji

U Sarajevu je 10. i 11. septembra 2013. godine održana Međunarodna radionica o intelektualnoj emigraciji, koju su organizirali instrument Evropske komisije - Tehička pomoć i razmjena informacija (TAIEX), Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH – Sektor za iseljeništvo, Regionalna inicijativa za migracije, azil i izbjeglice (MARRI) i Centar za sigurnosnu saradnju (RACVIAC).

























Na otvaranju Međunarodne radionice o intelektualnoj emigraciji, koju je finansirao TAIEX, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Ruzmira Tihić-Kadrić kazala je da trećina predratnog stanovništva BiH živi rasuta širom svijeta.
“Svjesni smo postojanja dvostrukog problema u vezi sa emigracijom: jedan je ogromna razmjera emigracije što predstavlja demografski problem, a drugi je emigracija visokoobrazovanih, odnosno veliki odliv pameti iz BiH”, rekla je Tihić-Kadrić i dodala da stopa emigracije visokoobrazovanog stanovništva iz BiH iznosi 24% (ljekara oko 11%), što BiH stavlja na jedno od vodećih mjesta u Evropi.
“Nažalost, nema dovoljno pouzdanih podataka o odlivu pameti, ali neke procjene govore da je oko 70% visokoobrazovanih osoba iz regije napustilo zemlje porijekla, čime su ozbiljno ugrožene šanse za kreiranje ekonomije zasnovane na znanju. Povoljniji uslovi ulaska u zemlje EU za visokokvalifikovane radnike, studente i istraživače u zadnje vrijeme svakako će uticati na nastavak emigracije iz BiH, a pogotovu na porast ‘odliva pameti’ “, kazala je pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.
 
Na otvaranju ovog skupa govorili su i predstavnica Delegacije EU u BiH Natalia Dianiskova, direktor RACVIAC, ambasador Branimir Mandić i predstavnik MARRI Toni Jakimovski.

Ostvarenju cilja radionice - razmjena mišljenja o faktorima, obimu i dinamici intelektualne emigracije, koja je u porastu, posebno visokoobrazovanih mladih ljudi iz zemalja regije, te uticaj ove pojave na socioekonomski i demografski razvoj zemalja porijekla- puni doprinos su dali predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Turske, te predstavnici Evropske unije.

Dvodnevna radionica bila je podijeljena u pet panela, na kojima su prezentirana iskustva zemalja regiona i posebno pravni okvir EU.
O politici migracija EU govorili su Berhard Perchinig, viši istraživač ICMPD (Austrija) i Johan Leppers, predstavnik Ministarstva sigurnosti i pravde Nizozemske.
Tokom panela II o razvoju državnih strategija i politika govorili su Dragan Slavko Petrović, predstavnik Republike Srbije u Regionalnom centru MARRI Skoplje, Alenka Prvinšek Persoglio, Međunarodna asocijalcija za povezivanje tehnolohija s građanima Interact 4C, Alessia Pozzi, predstavnica Fonda “Jedinstvo putem znanja” Hrvatska, te Nina Daskalović, predstavnica Ministarstva rada i socijalne politike Makedonije.

O izgradnji kapaciteta za upravljanje ljudskim resursima u okviru panela III govorila je Alenka Prvinšek Persoglio.
Panel IV odnosio se na “posljedice intelektualne emigracije po razvoj zemalja porijekla – negativne implikacije po EU stalne intelektualne emigracije iz Jugoistočne Evrope”. O ovoj temi govorili su Milan Janićijević, predstavnik RACVIAC centra, Berhard Perchinig i Mirza Emirhafizović sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Tokom panela V – državne strategije i politike upravljanja migracijom: stajališta zemalja kandidata i potencijalnih kandidata iz Jugoistočne Evrope – govorili su Aiša Telalović, predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Olga Mitrović, predstavnica Komesarijata za izbjeglice Republike Srbije, Ali Riza Ozdemir, predstavnik Vijeća za naučno i tehnološko istraživanje Republike Turske i Murteza Osdautaj, predstavnik Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova.

Zaključne napomene i prezentacije učesnika ovog skupa objavit ćemo naknadno.














Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore