Aktuelnosti

Promoviran projekt Migracije i razvoj – „Uvrštavanje koncepta migracije i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u BiH”

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (MLJPI), Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) pokrenuli su projekt pod nazivom Migracije i razvoj: Uvrštavanje koncepta migracija za razvoj u relevantne politike i planove u BiH. Ovaj projekt promovirali su 12. novembra 2013. godine u Sarajevu ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH mr. sc. Damir Ljubić, direktor SDC Joseph Guntern i predstavnik UNDP u BiH Yuri Afanasiev.












Projekt, koji će trajati 24 mjeseca, sastoji se od tri komponente: integracije koncepta migracija za razvoj u strategije razvoja u deset odabranih općina u BiH, izgradnje kapaciteta nadležnih institucija u oblasti vezivanja migracija sa razvojem zemlje i definiranja zajedničkog strateškog okvira i smjernica za dugoročno djelovanje na polju migracija za razvoj.

Ukupna vrijednost projekta je oko milion američkih dolara, a u projekat je uključeno deset općina koje će biti pomognute kroz prvu komponentu projekta: Jajce, Ključ, Laktaši, Ljubuški, Maglaj, Nevesinje, Posušje, Prijedor, Sanski Most, i Velika Kladuša. Plus tri općine za obuku: Prozor/Rama, Usora i Domaljevac/Šamac.

“Ovim projektom će biti implementiran dio Strategije migracije i azila BiH 2012-2015. gdje smo predvidjeli mjere podrške općinama sa izraženom emigracijom stanovništva u jačanju njihovih kapaciteta za razvojnu saradnju sa iseljeništvom, te podršku razvoju istraživačkih kapaciteta u oblasti migracije i razvoja. Zahvaljujem švicarskoj vladi na finansiranju ovog i drugih projekata u oblasti migracija i razvoja. Za nas u MLJPI je naročito važno to što su pitanja migracije i razvoja sada uključena u novu švicarsku strategiju razvojne saradnje sa BiH čime su migranti i dijaspora prepoznati kao razvojni resurs za BiH“, kazao je ministar Ljubić.


Ministar Damir Ljubić, predstavnik UNDP u BiH Yuri Afanasiev i direktor SDC Joseph Guntern


Učesnici na promociji projekta

Cilj ovoga projekta je doprinos uspostavi povoljnog okruženja za migrante koji su spremni promovirati i proaktivno podržavati razvoj zemlje u oblastima tranzicije i socio-ekonomskog napretka na svim institucionalnim i društvenim nivoima. Rezultat ovog projekta je da će, do polovine 2015. godine, u strateške planove u deset odabranih općina prvi put biti uključeni prioriteti koji se odnose na migracije i razvoj.

Istovremeno, bit će osnaženi kapaciteti nadležnih institucija na relevantnim nivoima vlasti, a bit će identificirani i najvažniji elementi za definiranje i validiranje koncepta integriranja migracija i razvoja u komplementarne akcione planove na svim nivoima vlasti u BiH.

S obzirom na broj iseljenika iz BiH (procjenjuje se da izvan zemlje živi više od 1,4 miliona bh. građana), njihovo materijalno stanje i nivo obrazovanja, partneri u ovom projektu su prepoznali veliki potencijalni pozitivan uticaj dijaspore na razvoj zemlje.


Željko Blagojević - prezentira projekat

Iako postoje određeni strateški dokumenti, poput državne Strategije u oblasti migracija i azila, povezanost politika iz oblasti migracija na svim nivoima vlasti u BiH je ograničena, što je rezultat slojevite strukture uprave. Očigledan je i nedostatak institucionalnih kapaciteta, znanja i finansijskih sredstava koji bi omogućili donošenje i učinkovitu provedbu politika iz oblasti migracija i razvoja. Uticaj migracija najviše se osjeti na lokalnom nivou, ali lokalne zajednice nemaju adekvatne politike i kapacitete za provedbu mjera koje bi učikovito povezale migracije i razvoj. Bez obzira na sve poteškoće, institucije na svim nivoima sve više postaju svjesne da su migracije jedna od važnih odrednica razvoja BiH.

Nakon promocije održan je prvi sastanak projektnog odbora, kojem su prisustvovali članovi ovog odbora iz MLJPI, SDC, UNDP i načelnici općina. Na sastanku su predstavljeni partneri projekta i inaugurinan projektni odbor, te prezentiran godišnji plan rada.

Projektni dokument Migracije i razvoj: “Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u Bosni i Hercegovini” možete pogledati ovdje.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore