Aktuelnosti

U danskom gradu Hobro održana redovna sjednica GO SSD BiH

Na sjednici je raspravljano o aktivnostima vezanim za održavanje VII Kongresa Svjetskog saveza dijaspore koji će biti održan 7. i 8. juna ove godine u Sarajevu, održavanju XI Svjetskog prevenstva bh. dijaspore u malom nogometu u Sloveniji, te aktivnostima Saveza – članica SSD BiH između dvije sjednice.















U danskom gradu Hobro je od 21. do 23. marta 2014. godine održana redovna sjednica Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore BiH, na kojoj je učestvovao i predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. Na sjednici je raspravljano o aktivnostima vezanim za održavanje VII Kongresa Svjetskog saveza dijaspore koji će biti održan 7. i 8. juna ove godine u Sarajevu,  održavanju XI Svjetskog prevenstva bh. dijaspore u malom nogometu u Sloveniji, te aktivnostima Saveza – članica SSD BiH između dvije sjednice.

21. marta, u sklopu sastanka Glavnog odbora SSD BiH organizovan je okrugli sto na temu „Povratak bosanskohercegovačkih izbjeglica u domovinu, na iskustvima Danske“. Okruglom stolu, pored članova GO SSD BiH prisustvovali su: Ambasador BiH u Danskoj NJ.E. Kemal Muftić, Mogens Jespersen gradonačelnik Mariagerfjord komune, Mitar Kovačević, predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Edin Hajder predsjednik SBHUD  te više predstavnika bosanskohercegovačkih udruženja u Danskoj.

 
Učesnici na okruglom stolu

Osnovni cilj okruglog stola je bio da se razgovara o repatrijaciji na osnovama iskustava i rezultata koji su na tom planu ostvareni u Danskoj. Uvodničar na temu bio je Asim Perendija, predstavnik Danskog vijeća za pomoć izbjeglicama iz Kopenhagena. Istaknut je povećan interes za povratak i da se odluke o povratku donose mnogo lakše, jer je podrška koju daje danska država izuzetno povoljna i svi oni koji imaju mogućnosti za povratak mogu iskoristiti date pogodnosti. Izmjenama zakona o repatrijaciji su stvoreni uslovi za održiv povratak, posebno starijim osobama (preko 55 godina starosti) koje osim pomoći u iznosu 119.815 kruna dobijaju i redovnu mjesečnu pomoć iz Danske u iznosu od 2800 kruna mjesečno do kraja života, ili 3500 kruna ukoliko se odluče da pomoć primaju narednih pet godina. Povratnici imaju plaćen lični prevoz i prevoz stvari i lijekove za godinu dana nakon povratka. Na osnovu bilateralnog ugovora u soijalnoj oblasti, zaključenog između Danske i BiH, državljani BiH koji su proveli najmanje godinu dana na tržištu rada u Danskoj stiču pravo na isplatu danske penzije u BiH.
 
Prisutnim se na početku rada obratio ambasador BiH u Danskoj NJ.E. Kemal Muftić, izražavajući posebno zadovoljstvo što su se u Hobru okupili bosanskohercegovački građani sa svih strana svijeta, i što tema koja je postavljena na okrugli ima poseban značaj za građane bh. porijekla u Danskoj.
 
Gradonačelnik Hobro komune Mogens Jespersen pozdravio je goste i učesnike okruglog stola izrazivši zadovoljstvo što je u prilici da prisustvuje jednom ovakvom skupu. U obraćanju je naglasio da dosadašnja iskustva komune govore da su građani bh. porijekla koji žive na ovim prostorima dobro organizovani i izuzetno integrisani u dansko društvo.
 
22. marta održana je redovna sjednica Glavnog odbora na kojoj je raspravljano o aktivnostima vezanim za održavanje VII Kongresa Svjetskog saveza dijaspore koji će biti održan 7. i 8. juna ove godine u Sarajevu,  održavanju XI Svjetskog prevenstva bh. dijaspore u malom nogometu u Sloveniji, te aktivnostima Saveza – članica SSD BiH između dvije sjednice.
Na sjednici je razmatran i usvojen Plan aktivnosti za uspješno održavanje kongresa i imenovan Sekretarijat koji će obaviti organizacione pripreme.
 
Grad Hobro i Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Danskoj, kao domaćin redovne sjednice GO SSD BiH obezbijedili su sve neophodne uslove za uspješan rad i održavanje redovne sjednice.






Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore