Aktuelnosti

Susreti bosanskih dopunskih škola u Štutgartu

U okviru ovogodišnjih susreta bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj, u subotu, 19. jula 2014. godine u Štutgartu, održana je manifestacija „Nije lahko biti mali“. Specijalni gost manifestacije bio je književnik Muštafa Širbić, a manifestaciji je prisustvovao i generalni konzul BiH u Štutgartu Dragan Dragić.

















Detalj sa nastupa učenika BDŠ

Manifestacija u Štutgartu počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a nastavljena video prezentacijom ovogodišnjih aktivnosti bosanskih dopunskih škola iz Baden-Wirtemberga koju je pripremila profesorica Elma Jakubović. Uslijedio je dvosatni program koji su osmislili i izveli učenici i njihovi nastavnici iz bosanskih dopunskih škola u Aalenu, Heubachu, Švebiš Gmundu, Sindelfingenu, Oberleninngenu, Leningenu, Štutgaru, Stuttgart-Feuerbachu, Stuttgart-Nordu, Stuttgart-Wangenu, Manhajmu i Ludwigsburgu.

Ovogodišnji Susreti bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj u potpunosti su bili posvećeni djeci, polaznicima bosanskih dopunskih škola, malim čuvarima maternjeg jezika. Sve je bilo u znaku djece i Bosne i Hercegovine. Odličnim programom djece i nastavnika, lijepom koreografijom i dobrom organizacijom bili su oduševljeni svi prisutni. Za svaku tačku programa djevojčice i dječaci nagrađivani su aplauzima prisutnih. Baš kao i književnik Mustafa Širbić, autor CD bosanskohercegovačke dječije poezije, specijalni gost manifestacije u Štutgartu. Svojim nastupom posebno je oduševio djecu, a najviše aplauza izmamio je za recital „Nije lahko biti mali“, kreativnom radionicom „Slušaj, i ja imam nešto da kažem“ koju je izveo zajedno sa učenicima i pjesmom „Čuvaj mamu da ti više traje“.

Književnik Mustafa Širbić sa učenicima BDŠ

„Sretan sam što susreti bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj postaju tradicionalni, što privlače sve više pažnje, kako djece tako i odraslih i što su građani BiH u Njemačkoj i svijetu sve više svjesniji značaja očuvanja maternjeg jezika i identiteta. Posebno sam ponosan na djecu i nastavnike bosanskih dopunskih škola koji su pripremili i izveli odličan program, ali i roditelje i aktiviste koji nam pomažu i bez kojih ne bismo uspjeli. Za odličan program ovogodišnjih susreta bosanskih dopunskih škola najzaslužniji su: Senada Herak-Nuhić, Elma Jakubović, Elvedina Gerun-Fazlić, Amira Ribić, Jasmina Begović, nastavnici, Hazim Pjanić, Muhamed Aganović i Fatmira Babić, aktivisti i koordinatori dopunskih škola. Veliku zahvalnost upućujemo i Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu koji posvećuje veliku pažnju dopunskom obrazovanju djece građana BiH u svijetu na maternjem jeziku i podržava naš rad. Našoj manifestaciji je prisustvovao generalni konzul Dragan Dragić, a zadnje dvije godine konzul Dag Đumrukčić je uključen u sve naše aktivnosti“, kazao je predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj Haris Halilović.

Haris Halilović i generalni konzul Dragan Dragić

Generalni konzul Dragić zahvalio je nastavnicima i aktivistima za vrijedno angažovanje i istakao značaj dopunskog obrazovanja na maternjim jezicima djece građana BiH u svijetu i potrebi da država BiH ovu oblast što prije i na adekvatan način regulira.
Nastavnicima, koordinatorima, aktivistima i najboljim učenicima u dopunskim školama na manifestaciji u Štutgartu uručena su priznanja i zahvalnice.

Predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj uručuje priznanja i zahvalnice



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore