Aktuelnosti

U oktobru otvaranje Bosanske dopunske škole u Hajdelbergu

Od ove školske (2014/2015) godine i u njemačkom Hajdelbergu (Heidelberg), gradu poznatom po svom univerzitetu i institutima, djeca građana BiH i druga djeca koja to žele imaće mogućnost pohađanja dopunske nastave na bosanskom jeziku. Bosanska dopunska škola počinje sa radom u oktobru, a upis djece je u toku.














Na zajedničkom sastanku sa bh. aktivistima u Hajdelbergu, kojem su prisustvovali Dag Đumrukčić, konzul BiH u Štutgartu i Haris Halilović, predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj, istaknut je poseban značaj otvaranja još jednog odjeljenja dopunske škole koja će doprinijeti očuvanja našeg jezika i kulture i vezivanja mladih za domovinu – Bosnu i Hercegovinu.
Predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj, Haris Halilović  pozvao je sve koji to mogu, u Njemačkoj i BiH da pomognu rad bosanskih dopunskih škola,  a roditelje iz Hajdelberga i okoline da upišu svoju djecu u bosansku školu.


Detalj sa sastanka u Hajdelbergu

Inače, pored Generalnog konzulata BiH u Štutgartu i Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj, najzaslužniji za otvaranje dopunske škole u Hajdelbergu  su bh. ativisti u ovom gradu: dr. Elvira Bijedić, Amina i Adnan Salkić, Samir Lakić, Amra Fejzić-Kreiz, Nina Đumrukčić, Damir Jurinčić, predstavnici organizacije „Bosnien und Herzegowina Lehnenlernen“.

Za koordinatora bosanske dopunske škole u Hajdelbergu izabrana je dr. Elvira Bijedić, predsjednica organizacije „Bosnien und Herzegowina Lehnenlernen“ koja će pomagati rad bosanske škole, a narednih nekoliko dana predstavnici roditelja, Saveza bosanskih dopunskih škola i Generalnog konzulata BiH u Štutgartu, u saradnji sa gradom Hajdelberg i nadležnim pokrajinskim ministarstvom izabraće nastavnika koji će izvoditi nastavu i školu u Hajdelbergu u kojoj će se izvoditi nastava.

Kao i u ostalim odjeljenjima i u odjeljenju bosanske dopunske škole u Hajdelbergu nastava će se odvijati po nastavnom planu i programu za predmete dopunske nastave za djecu u iseljeništvu propisane od strane Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Sve informacije oko upisa djece u bosansku dopunsku školu u Hajdelbergu mogu se dobiti putem E-maila: eb.hade@gmail.com ili, na: www.bosanske-skole.de.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore