Aktuelnosti

U Štutgartu održana Skupština saveza dopunskih škola BiH u Njemačkoj

U prostorijama Generalnog konzulata BiH u Štutgartu, u nedjelju, 16. novembra 2014. godine održana je Skupština Saveza dopunskih škola BiH u Njemačkoj kojoj su prisustvovala 52 delegata iz 20 gradova u SR Njemačkoj. Skupštini Saveza su prisustvovali i predstavnici GK BiH u Štutgartu, Ministarstva za obrazovanje i nauku FBiH i predstavnici grada Štutgarta.

















Skupštinu je otvorio predsjednik Saveza Haris Halilović, a zatim je prisutne pozdravio konzul BiH u Štutgartu Dag Đumrukčić, nakon obraćanja pročitano je i pismo podrške Savezu dopunskih škola BiH, koje je uputio ambasador BiH u SR Njemačkoj Edin Dilberović.
Podršku aktivistima Saveza dopunskih škola u Njemačkoj pružilo je i Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH, ispred ovog ministarstva Skupštini je prisustvovala Leila Hamzagić Kovačević, savjetnica ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Skupštinu je pozdravio i predstavnik gradske uprave Štutgarta i gradonačelnika Fritza Kuhna, direktor Ureda za integraciju Štutgarta Gari Pavković.

Redovna izvještajno-izborna Skupština Saveza protekla je u svečarskoj i radnoj atmosferi, a u izvještajima Saveza i bosanskih dopunskih škola istaknuti su odlični rezultati koje su bh. aktivisti ostvarili na polju dopunskog obrazovanja djece građana BiH u Njemačkoj na maternjem jeziku, u prethodne dvije i po godine.


Detalj sa Skupštine Saveza dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj

U izvještajima je konstatovano da su aktivisti Saveza dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj za nešto više od dvije godine organizovali i formirali 29 odjeljenja u kojima se dopunska nastava izvodi na bosanskom jeziku. Odjeljenja rade uz punu podršku nadležnih njemačkih institucija, uključujući i finansijsku podršku Savezu. Interes za otvaranje novih dopunskih škola stalno raste, i to je za sada najznačajniji projekat u radu sa mnogobrojnom bh. dijasporom u SR Njemačkoj i neophodno je da nadležne institucije BiH ovu oblast sistemski regulišu i daju adekvatnu podršku dopunskom obrazovanju djece državljana BiH u inostranstvu.

Nakon usvajanja izvještaja o radu Saveza, delegati Skupštine su izabrali novo rukovodstvo Saveza. Za predsjednika Saveza dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj ponovo je jednoglasno izabran Haris HALILOVIĆ, za potpredsjednike - Senada HERAK - NUHIĆ, iz Sindelfingena i Ismet HASANOVIĆ, predsjednik Zajednice BIH iz Minhena, a za sekretare Branka VRANKIĆ iz Štutgarta i Azra DURIĆ iz Ludwigsburga.
U Upravni odbor Saveza dopunskih škola BiH izabrani su: Muhamed AGANOVIĆ, Elma JAKUPOVIĆ i Hazim PJANIĆ iz Štutgarta, Fatmira BABIĆ iz Heubacha i Asima HALAVAC iz Manhajma, a u Nadzorni odbor: Fehim OKANOVIĆ iz Rosenheima i Alija DAUTOVIĆ iz Minhena.

Skupštini su prisustvovale i predstavile se svojim stihovima književnice iz BiH koje žive i rade u SR Njemačkoj - Augsburgu i Štutgartu, Mina Imširović i Borica Đekanović.


Novo rukovodstvo Saveza, delegati i gosti Skupštine


Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore