Aktuelnosti

U Bernu održana konferencija bh. dijaspore

U Bernu je 13. decembra 2014. godine održana Konferencija bh. dijaspore pod nazivom „Kako bh. dijaspora u Švicarskoj može pomoći razvoju Bosne i Hercegovine“. Konferencija je jedan od rezultata projekta „Mapiranje bh. dijaspore u Švicarskoj“ koji je inicirao Sektor za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a finansirala Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).



















Na konferenciji  su prezentirani rezultati studije urađene u okviru ovog projekta, koja sadrži podatke i informacije o statusu, stepenu integriranosti bh. iseljenika u švicarsko društvo, obrazovnoj, spolnoj i dobnoj strukturi, organiziranosti, učenju maternjeg jezika i drugim pitanjima od značaja za položaj bh. iseljenika u Švicarskoj. Studiju je uradio Švicarski forum  za migracijske i populacijske studije (SFM), Univerzitet Neuchatel.

Detalj sa konferencije

U radu ovog skupa u ime BiH učestvovali su pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Ruzmira Tihić-Kadrić i ambasador BiH u Švicarskoj Boro Bronza, te specijalni ambasador za međunarodne migracije i direktor Agencije za razvoj i saradnju (DEZA) Eduard Gnesa, ambasador Švicaske u BiH Heinrich Muarer, iz Ministarstva za migracije Švicaske Adrijan Gerber, kao i brojni predstavnici dijaspore pristigli, za tu priliku, iz različitih krajeva Švicarske.

Osim prezentacije rezultata ove studije, razgovarano je o uspostavljanju Platforme bh. dijaspore u Švicarskoj, kao institucionaliziranog tijela bh. dijaspore za migraciju i razvoj u ovoj državi. Nakon prezentacije ove projektne ideje, koja je proizašla iz projekta „Mapiranje bh. dijaspore u Švicarskoj“ dalji rad nastavljen je u okviru nekoliko radnih grupa u okviru kojih su predstavnici dijaspore i projektnog tima  razgovarali o mogućnostima i modalitetima pomoći dijaspore iz Švicarske razvoju Bosne i Hercegovine.

Dogovorena je uspostava Platforme bh. dijaspore u Švicasrkoj, kao tijela koje će biti otvoreno za sve koji žele intenzivniju saradnju sa BiH u oblasti migracije i razvoja. Također, dogoreno je da u ove aktivnosti bude uključena Ambasada BiH u Švicarskoj, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH -Sektor za iseljeništvo i švicarski partneri, odnosno institucije za migraciju.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore