Aktuelnosti

Zavod KROG pomogao opremanje škola u poplavljenim područjima u BiH

Odmah nakon katastrofalnih poplava, koje su u maju prošle godine pogodile BiH, Zavod KROG iz Kopra (Slovenija) se sa slovenačkim nevladnim organizacijama uključio u akciju pomoći poplavljenim područjima.
U prvom valu pomoći u poplavljena područja poslano je više od 146 tona hrane, odjeće, sanitetskog materijala, lijekova, alata, te sredstava za domaćinstvo.

Bez obzira na to što je vremenom pomoć poplavljenim područjima u BiH jenjavala, Zavod KROG, čija je direktorica Emina Hadžić i društvo Sezam odlučili su pomoći u opremanju u poplavama uništenih škola, te su u julu 2014. godine poslali prvi kamion školskog inventara u Osnovnu školu Maglaj. 

U novembru prošle godine Zavod KROG je, uz pomoć  slovenačkih škola (Srednja škola za metalurgiju iz Kopra, Đački dom Celje, OŠ Livade iz Izole, OŠ Sečovlje, OŠ Koper, OŠ Dekani, Italijanska OŠ Koper, OŠ Škofije, OŠ »Vide Pregarc« Ljubljana, OŠ Šentvid Ljubljana, Srednja tehnična i stručna škola Ljubljana), poslao kamion školskog inventara i računarske opreme u 11 osnovnih i srednjih škola, te vrtića u BiH.



Ovu pomoć dobile su OŠ Nemila, OŠ Fajtovci, OŠ »Skender Kulenović« (Donji Kamengrad), Gimnazija Sanski Most » Dječiji vrtić » Dječija radost« (Sanski most), OŠ »Hasan Kikić« (Sanski most), OŠ Humci (Čelić), OŠ Kovači (Zavidovići), OŠ Maglaj, OŠ »Branko Čopić« (Prijedor), OŠ Mahala. Akciji se pridružio i Socijalni fond »Berićet« Medžlisa Islamske zajednice  Sanski  Most.



Zavod KROG realizira i socijalne programe koji doprinose poboljšanju  životnih uslova ljudi, te  njihovu bolju integraciju u društvo, smanjenje diskriminacije na Zapadnom Balkanu, Sloveniji, Afganistanu i Jordanu. 





Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore