Aktuelnosti

Objavljene studije “Stanovništvo Bosne i Hercegovine u Švicarskoj” i “Dijaspora i razvoj”

U okviru Sporazuma o partnerstvu između BiH i Švicarke, objavljene su dvije studije: „Stanovništvo Bosne i Hercegovine u Švicarskoj“ i „Dijaspora i razvoj“.


















Inicijativu za ovaj istraživački projektat pokrenulo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (Sektor za iseljeništvo) u okviru Sporazuma o partnerstvu između BiH i Švicarske iz 2009. godine. Naime, na bilateralnom sastanku bh. i švicarske delegacije 2011. godine, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH podnijelo je Međuministarskoj radnoj grupi Vlade Švicarske prijedlog projekta pod radnim nazivom „Mapiranje bh. dijaspore u Švicarskoj“. Ovaj prijedlog sadrži mjere za kreiranje takvih politika i programa koji bi, na osnovu preporuka istraživanja, omogućili njeno veće i kvalitetnije učešće u razvoju zemlje porijekla.

Glavni švicarski implementator projekta - Švicarski institut za migracije (SFM) na Univerzitetu Neuchâtel pripremio je studiju o bh. dijaspori u Švicarskoj, koja je planirana kao odgovor na inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Također, autori SFM studije navode da su nastojali predstaviti generalnu sliku bh. stanovništva u Švicarskoj i istražiti njihove potrebe i potencijal za uspješnu integraciju u švicarsko društvo.

U okviru ovog istraživačkog projekta, u BiH je pripremljena posebna studija o vezi dijaspore i razvoja, koja je objavljena u BiH. Posao na izradi ove studije švicarski partneri dodijelili su Ekonomskom institutu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Tekst studije SFM „Stanovništvo iz Bosne i Hercegovine u Švicarskoj“ dostupan je na sljedećim stranicama Vlade Švicarske: http://www.ejpd.admin.ch/dam/data/bfm/publiservice/publikationen/diaspora/diasporastudie-bosnien-e.pdf (engleska verzija), te https://www.eda.admin.ch/deza/en/home/countries/bosnia-herzegovina.html (francuska i njemačka verzija).

Tekst publikacije koju je pripremio Ekonomski institut u Sarajevu (EIS) pod nazivom „Dijaspora i razvoj – Bosna i Hercegovina“ (Diaspora and Development – Bosnia and Herzegovina) dostupan je na http://www.efsa.unsa.ba/~adnan.efendic/Efendic_et_al._(2014)_Diaspora_and_development_-_BiH.pdf (engleska verzija), a prijevod sažetka ovdje.
 
Autori EIS publikacije su Adnan Efendić, Bojana Babić i Anna Rebmann. ISBN broj ove publikacije je 978-9958-9880-1-1.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore