Aktuelnosti

Švedska: APU mreža organizirala obilježavanje Dana nezavisnosti BiH

U organizaciji APU-mreže, koja okuplja akademike, poduzetnike i umjetnike bh. porijekla u Švedskoj, organizirano je peto tradicionalno obilježavanje Dana nezavisnosti BiH, a tema ove manifestacije bila je "Put do uspjeha - kako postati uspješni građanin u Švedskoj i kako doprinijeti razvoju Bosne i Hercegovine".


















Osim ambasadorice BiH u Švedskoj Jadranke Kalmeta, ovoj manifestaciji u Štokholmu, prisustvovali su uspješni Bosanci i Hercegovci u ovoj zemlji, koji su kazali kako je važno čuvati i jačati vezu i privrženost BiH, saopćeno je iz APU mreže.


Ambasadorica je pohvalila APU mreža, čiji je jedan od ciljeva ojačati bh. zajednicu u Švedskoj i stvoriti uvjete da ona bude jak faktor u razvoju BiH i Švedske.

Počasni gosti večeri bili su Aida Hadžialić, najmlađa ministrica u historiji švedske Vlade, Saša Bešlić, šef odjela "Responsible Investments and Identity" - Nordea Asset Managementa i Vedran Bosnić, selektor švedske košarkaške reprezentacije.
 

Ministrica Hadžialić poslala jasnu poruku „da se svi pojedinačno trebamo angažovati kako bi doprinijeli socio-ekonomskom razvoju BiH“, te dodala kako postoji potreba za jednu ovakvu platformu kao što je APU mreža.

Jedan od najistaknutijih stručnjaka u Švedskoj na polju društveno odgovornog poslovanja je Saša Bešlić, rođeni Zeničanin koji je u 21. godini života došao u Švedsku, a 2011. godine proglašen je za najmlađeg lidera svijeta na World Economic Forumu, te je 2013. godine dobio priznanje kraljevsku medalju. Bešlić smatra da je Bosni i Hercegovini mjesto u savremenoj Evropi, a bh. dijaspora na tom putu može doprinijeti njenom ekonomskom razvoju kroz investicije, a ne kroz institucije.

O doprinosu bh. dijaspore u razvoju BiH govorio je i Vedran Bosnić, koji je tri puta uzastopno proglašen za trenera godine i selektor je švedske košarkaske reprezentacije. On je istakao potrebu ulaganja u mlade ljude u BiH koji su ogroman potencijal, ali nemaju dobre uslove. Zato je važno omogućiti druženja mladih ljudi iz Švedske i BiH kako bi razmijenili iskustva i znanje i na taj način zajednički se borili za bolju budućnost BiH.


Proslavi Dana nezavisnosti u Štokholmu prisustvovao je prof.dr. Besim Spahić, te gosti iz Sarajeva i Banje Luke.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore