Aktuelnosti

Velika Kladuša: otvoren Ured za dijasporu

U općini Velika Kladuša otvoren je Ured za dijasporu u okviru projekta „Migracija i razvoj“ ,koji zajednički realiziraju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, UNDP i Vlada Švicarske i deset općina u BiH.
















Ured za dijasporu u Općini Velika Kladuša otvoren je 7. aprila 2015. godine i ovo je prvi put da će na jednom mjestu biti pružane se informacije i usluge, biti organizirani kulturni, sportski i drugi vidovi saradnje, te vođenai evidencija velikokladuške dijaspore.
 
Ovaj Ured u zgradi općine Velika Kladuša zvanično su otvorili općinski načelnik Edin Behrić, premijer Unsko-sanskog kantona Izudin Saračević i pomoćnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Ruzmira Tihić – Kadrić. Otvaranju Ureda za dijasporu prisustvovale su brojne zvanice, između ostalih predstavnici UNDP, velikokladuška dijaspora, predstavnici domaćih i stranih partnerskih firmi, te načelnik općine Sanski Most Mustafa Avdagić.


Općina Velika Kladuša je prva općina u BiH koja je otvorila ured ove vrste, te tako omogućila institucionalno povezivanje dijaspore i lokalne uprave.
„Otvaranje Ureda za dijasporu konkretan je rezultat zajednickog projekta Migracija i razvoj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH/Sektora za iseljeništvo,  koji finansira Vlada Švicarske,  implemenira UNDP, a u koji je uključeno deset općina među kojima i Velika Kladuša. Cilj ove komponente projekta  se odnosi na lokalne zajednice i vezivanje resursa iseljenika za razvojem lokanih zajednica. Općina Velika Kladuša  ima brojnu dijasporu, koja je vezana za svoj kraj i želi doprinijeti njenom razvoju. U  ovoj općini brojni su primjeri uključivanja dijaspore u razvoj kroz investiranje i na druge načine, te Velika Kladuša može biti izdvojena kao jedna od vodećih  prema aktivnostima u oblasti Migracije i razvoja“, kazala je Tihić-Kadrić i dodala kako je u Velikoj Kladuši u toku provedba niza aktivnosti koje imaju za cilj kvalitetnije pružanje usluga dijaspori, bolje informiranje i bolju komunikaciju sa dijasporom.

Ured za dijasporu pružaće pomoć i podršku velikokladuškoj dijaspori u prevazilaženju administrativnih barijera i procedura radi pribavljanja određene dokumentacije. Također,omogućiće aktivnije uključivanje dijaspore u život Općine u oblastima privrede, kulture, turizma, umjetnosti i sporta. Isto tako, Ured će biti mjesto gdje će lokalna samouprava predstaviti svoje ponude i ono što se radi na unapređenju poslovnog ambijenta. Ured za dijasporu velikokladuškoj dijaspori je na raspolaganju svaki radni dan.

Imenovan je službenik za dijasporu, a otvoren je i „Servis 48“ putem kojeg građani iz dijaspore mogu postavljati pitanja.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore