Aktuelnosti

Održan okrugli sto „Žensko poduzetništvo u dijaspori i BiH“

Umrežavanje uspješnih žena poduzetnica i razmjena znanja između pripadnika dijaspore i građana BiH, koji će doprinijeti ekonomskom osnaživanju žena su bili u fokusu okruglog stola “Žensko poduzetništvo u dijaspori i Bosni i Hercegovini” koji je održan 21. maja 2015. godine u Sarajevu. Okrugli stol su organizirali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ambasada Švicarske, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u partnerstvu sa Centrom za promociju civilnog društva (CPCD) i Asocijacijom poduzetnica ONE.
Okrugli sto je okupio uspješne poduzetnice iz BiH i dijaspore koje su predstavile svoje priče o uspjehu i razgovarale o metodama i mehanizmima jačanja ženskog poduzetništva, i prenosa znanja i mentorstva. 
Predrag Jović, zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice, je u uvodnom obraćanju rekao: “Pripadnici dijaspore su dobro integrisani u svojim novim sredinama i često vrlo uspješni u poslovima kojima se bave, uključujući podjednako i žene i muškarce. Putem organizovanja ovog skupa, cilj nam je učiniti vidljivim žene iz dijaspore, posebno uspješne poduzetnice. Nadam se da je ovo prvi korak ka umrežavanju između žena poduzetnica iz dijaspore i BiH.”

“Nije pametno odreći se 50 posto intelektualne snage u svijetu isključivanjem žena iz poduzetništva. Svaka zemlja, svako društvo ozbiljno ograničava svoj razvoj ukoliko ne promovira zapošljavanje žena uopće, a posebno žensko poduzetništvo”, rekao je ambasador Švicarske u BiH, Nj.E. Heinrich Maurer.
Uspostavljanje povoljne okruženja za članove dijaspore koji žele da promoviraju i proaktivno podrže razvoj zemlje na svim institucionalnim i društvenim nivoima je jedan od ciljeva projekta “Migracije i razvoj”, zajedničke inicijative Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vlade Švicarske i UNDP-a. 

Zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a Zahira Virani je rekla da je ekonomsko osnaživanje žena katalizator razvoja koje stvara ekonomske i društvene mogućnosti koje koriste društvu u cjelini. “Rast privatnog sektora trebao bi biti prioritet ekonomskog razvoja BiH. U tu svrhu, jačanje ženskog poduzetništva je jedan od ključnih elemenata uspjeha.”

Okrugli sto je okupio oko 70 uspješnih poduzetnica iz dijaspore (Austrije, Francuske, Njemačke, Norveške, Holandije, Švedske, Velike Britanije i SAD-a) i BiH, potencijalne buduće poduzetnice, te predstavnike institucija i međunarodnih organizacija koje podržavaju poduzetništvo, kao i predstavnike lokalnih vlasti i civilnog društva.

Zaključke i preporuke  Okruglog stola možete pogledati ovdje.

Kratke informacije o panelisticama možete pogledati ovdje.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore