Aktuelnosti

Na Ilidži održana manifestacija „Dani poduzetništva žena 2016“

Udruženje poslovnih žena u BiH i ove godine organizovalo „Dane poduzetništva žena 2016“ kao događaj koji već prerasta u tradicionalan. Organizacija Dana poduzetništva žena, koja se u BiH organizuje po treći put, dio je svjetskog dana obilježavanja poduzetništva žena.





















Aktivnosti koje Udruženje poslovnih žena u BiH organizuje u okviru  „Dana poduzetništva žena 2016“ koji se održavaju  4. – 6. maja realizovane su kroz nekoliko tematskih cjelina: sajamsko-izložbeni, poslovni susreti domaći i regionalni, protokolarni i radni susreti  poduzetnica i poslovnih žena sa ambasadoricama i političarkama, te investicijska konferencija i okrugli sto.

- U srijedu 04.5.2016. godine u hotelu „Terme“ Ilidža održan je Okrugli stol na temu "Žene koje nose promjene u Bosni i Hercegovini", Kako razbiti «stakleni plafon » i boriti se protiv vlastite cenzure u upravljanju profesionalnom karijerom žena?; Šta donosi prisustvo žena na čelu institucija, u njihovoj organizaciji i vođenju?; Postoji li žensko « liderstvo » u Bosni i Hercegovini i na koji način “se odvažiti ” i afirmirati ženski pogled na svijet i na promjene?
- U četvrtak 05.5.2016. godine u kinu „Igman“ Ilidža održana je Investicijska konferencija.
Teme za tri panela konferencije su: poljoprivreda, turizam (zdravstveni, seoski, i kao stil života) te financije. Žene koje nose promjene u Bosni i Hercegovini su svojim životnim i poslovnim iskustvom i primjerima prezentovale ideje za razvoj i rast ekonomije Bosne i Hercegovine.
- Istog dana na Ljetnoj pozornici Ilidža održan je Sajam prodajno – izložbenog tipa, prezentacija  proizvodne i uslužne djelatnosti ruralnog sektora, kao značajanog dijela razvojnog kapaciteta Bosne i Hercegovine i rezultat dugogodišnjeg stvaranja i realizacije ideja bosanskohercegovačke žene.

Podršku aktivnostima Udruženju poslovnih žena u BiH kontinuirano daje i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, tako da kroz partnerstvo obezbjeđuje učešće uspješnih žena iz dijaspore u projektima Udruženja poslovnih žena u BiH i njihovo međusobno umrežavanje.
I ove godine u okviru panela turizam i finansije učestvovale su poduzetnice iz dijaspore - Goranka Sarić iz Holandije i Ajla Timbrant iz Švedske.


Na okruglom stolu u sklopu manifestacije „Dani poduzetništva žena 2016“ učesnice su pozdravile Claire Bodony, Ambasadorica Francuske u BiH, Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, i Azra Čolić, predstavnica BBI VIP Business Cluba.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac je govorila o položaju žena u politici i institucijama vlasti te preprekama i problemima sa kojim se one svakodnevno susreću u svom radu, i ohrabrila Udruženja poslovnih žena i žene poduzetnice da same kreiraju ambijent i otvaraju nove mogućnosti za  veće investiranje u razvoj poduzetništva, a time i ženskog poduzetništva u BiH koji je neiskorišteni potencijal naše zemlje.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore