Aktuelnosti

Predstavnici Ministarstva prisustvovali završnoj promociji projekta u Gradačcu

Dana 12.04.2017. godine, na poziv Fondacije zajednice Gradačca, predstavnici Sektora za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH su prisustvovali završnoj promociji realizacije projekta ”Saradnjom do unapređenja razvojnih potencijala lokalne zajednice”.



















Projekat je finansiran iz sredstava granta podrške općinama, NVO i udruženjima  za implementaciju Strategije migracija i azila BiH 2016-2020, dodijeljenih iz budžeta Ministarstva u 2016.godini.
 
O realizaciji projekta ”Saradnjom do unapređenja razvojnih potencijala lokalne zajednice” govorila je Suada Hećimović, predsjednica „Fondacije zajednice Gradačac“, i predstavnik udruženja iseljenika ”Solidarnost” Marko Knežević. Naglašeno je da je cjelokupan projekat realizovan kroz dva segmenta, prvi koji se odnosio na poboljšanje uslova života stanovnika MZ Tramošnica - povratnika u Općini Gradačac, i drugi segment izrada specijalnog informacijsko komunikacijskog web portala koji  omogućava kvalitativnu i kvantitativnu evidenciju iseljeničke populacije, promociju i transfer znanja razvojnih potencijala i lokalne zajednice i iseljenika sa područja općine Gradačac.

Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH su upoznali prisutne o aktivnostima koje provodi ovo ministarstva u cilju podrške lokalnim zajednicama za stvaranje pretpostavki za dalji razvoj saradnje sa iseljeništvom na partnerskim osnovama u cilju prepoznavanja i iskorištavanja potencijala iseljeništva u ekonomskom razvoju lokalnih zajednica. Naglašeno je da je Ministarstvo, kroz grant sredstava za podršku saradnji u oblasti iseljeništva i implementaciju Strategije migracija i azila 2016-2020, u protekle tri godine podržalo preko 40 projekata realiziranih u oko 20tak općina, u ukupnom iznosu od oko 450.000 KM.
 
Završna promocija projekta ”Saradnjom do unapređenja razvojnih potencijala lokalne zajednice” je održana u kompleksu Kule ”Zmaja od Bosne” u Gradačcu, a pored predstavnika Ministarstva promociji su prisustvovali predstavnici udruženja ”Solidarnost Tramošnica”, udruženja ”U plusu”, Kluba Lions iz Hrvatske, te predstavnici Općine Gradačac, medija sa područja općine Gradačca i Grada Tuzle, donatori i prijatelji Fondacije.





Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore