Aktuelnosti

Završeno predstavljanje autora i izdavača iz iseljeništva na 29. Međunarodnom sajamu knjiga u Sarajevu

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izjeglice BiH, na 29. Međunarodnom sajamu knjiga u Sarajevu, slijedeća tri dana sajma, na centralnoj bini "Makovoj hiži", organizovano je predstavljanje književnog stvaralaštva dvadesetsedam autora iz dijaspore. Za najbolju dječiju knjigu sajamska nagrada dodjeljena Šimu Ešiću.




















U petak, 19. 4. 2017. godine prvo je predstavljen  novi roman Renate Karadžić Kuburaš „Boje moje provincije“, i Denisa Dželića „Muhiba legenda“,



nakon toga Jasna Šamić – „Predjeli lutajućih duša“, roman i „Dans le lit d 'un  rêve“,  poezija te Zlatko Lukić,  „Ponoćni rituali u hramu snova“, ljubavni roman.

Biblioteke „Mali princ“ i „Mala vila“ –- IK Bosanska riječ Tuzla predstavili su nova izdanja knjiga za djecu; Vezuv Bašić,  „Malo gnijezdo za snove“, Nikola Šimić Tonin: „Mi sanjamo u boji“, Tode Nikoletić: „Sedam Snježana i patuljak“, i  Zejćir Hasić, „Pustolovine zaljubljenog dječaka“,

Nakon toga savremeni roman je predstavio Rešad Majo Otan Hasanović: „Moja mala duša“, a u bloku naučna knjiga dijaspore autori: Hariz Halilovic, Places of pain: Forced displacement, popular memory and trans-local identities in Bosnian war-torn communities; Azra Hromadžić, Citizens of empty nation: Youth and state-making in postwar Bosnia-Herzegovina,  Adnan Efendić,  Diaspora and development:Bosnia and Herzegovina, i Mišo Ešić, knjigu „Zašto je zabranjen Bosanski jezik“  - koju je priredio i s njemačkog  preveo. 
Ismet Bekrić, je predstavio pjesme „Jesen u gradu“,, izbor iz poezije za djecu, a u zajedničkoj promociji pod nazivom „Knjige kao mostovi“ predstvljeni su „Banjalučki žubori“, knjiga 19., „Dom me daleki grije“, književni i publicistički tekstovi više autora iz dijaspore i BiH, urednik i priređivač Ismet Bekrić, magazin „Šeher Banja Luka“, urednik Mirsad Filipović, Asima Smajić Čošabić, „Hronika avenije proudhon“, priče, a održan je i omaž Kemalu Coci i Osmanu Arnautoviću.

Narednog dana sajamskoj publici su se predstavili Emina Čabaravdić, knjigom „Wie finden ich mein weg“, i
Igor Divković, „Vedrana se oblači“, a nakon toga Milenko Mišo Marić, „Svjetionici“, monografija i antologija umjetnika Bosne i Hercegovine u dijaspori.


U nedjelju, poslednjeg dana sajma predstavljena su posebna izdanja: Andrej Rodinis, „Velika praznina“ – Njemački ratni zarobljenici na radu u Bosni i Hercegovini, i Vanja Lichtensteiger, „A quantum-physical elaboration on hatred with a case study“.
U kategoriji savremena proza – su predstavljene pripovijetke Misere Suljić-Sijarić, „Niska sunčana zrnaca“ Remzije Hajdarpašić, „Slučajni susret“, i Adnana Sijarića, „Korajski raj“.
I na kraju roman Safete Osmičić,  „Melek Rabija“,  i Mesuda Prolića,  „Njeno veličanstvo – kafa“.
Na zatvaranju ovogodišnjeg Sajma sajamski žiri, u "Makovoj hiži" je dodijelio nagrade 29. Sarajevskog sajma knjiga i 14. Bijenala knjige u nekoliko kategorija. 
Nagrada u kategoriji za najbolju dječju knjigu dobila je izdavačka kuća "Lijepa riječ" iz Tuzle za slikovnicu "Olovka Pustolovka" autora Šime Ešića.



Predstavljanje književnika iz dijaspore, i ove godine je privuklo značajnu pažnju posjetilaca sajama.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore