Aktuelnosti

Pariz: Prvi OECD dijalog o politici migracije i razvoja

U Parizu je 2. oktobra 2017. godine održan Prvi OECD Dijalog o politici migracije i razvoja, u čijem radu je učestvovala viša stručna saradnica u Sektoru za iseljeništvo Aiša Telalović.

U okviru 4. sastanka Upravnog odbora Centra za razvoj OECD organiziran je Prvi dijalog o politici migracije i razvoja, u kojem su učestvovali predstavnici zemalja članica Centra za razvoj OECD, te, po pozivu organizatora, samo tri zemlje koje nisu članice Upravnog odbora tog tijela – Bosna i Hercegovina, Moldavija i Filipini. Bosna i Hercegovina bila je jedina pozvana zemlja iz bivše Jugoslavije. Razlozi za to su učešće Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u jednom od ključnih tekućih višegodišnjih projekata OECD o migraciji: „Indikatori koherentnosti politike migracije i razvoja i institucija koje se bave migracijom i razvojem“ i odlične dosadašnje saradnje kontakt osobe sa voditeljima projekta.

U okviru sesije 4, kao panelistica Telalović je ilustrirala obim migracije iz BiH podacima o postojećem broju iseljenika, popisima stanovništva 1991. i 2013. godine, opisala velike talase prisilne i ekonomske migracije iz BiH u prethodna dva stoljeća, naglasila da je, po prvi put – 20 godina nakon završetka rata u BiH, Vijeće ministara BiH usvojilo, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Politiku o saradnji BiH sa iseljeništvom, te da slijedi izrada Strategije saradnje s iseljeništvom i drugih stubova javne politike u toj oblasti.

Telalović je pozvala EU i sve multilateralne aktere da obrate pažnju na prioritete zemalja porijekla migranata na Zapadnom Balkanu i pomognu u pozicioniranju migacije i razvoja u okviru javnih politika upravljanja migracijom u tom dijelu svijeta. Dodala je da činjenica da EU migraciona politika prioritetno želi razviti kapacitet za uređenu radnu i drugu imigraciju, što zemlje Zapadnog Balkana razumiju i slijede, ne znači da prioritet bavljenja pitanjima ogromnog iseljeništva iz ovih zemalja treba zanemariti.

Na kraju ove sesije zaključeno je da su regionalni pristup, odnosno koordiniran pristup svih donatora i ključnih multilateralnih aktera, izuzetno važni, te da je učešće svih institucija vlasti u zemlji porijekla – od države do lokalne zajednice i obrnuto, ključno za uspjeh javne politike bilo koje zemlje u oblasti migracije i razvoja.

 Dnevni red: http://www.oecd.org/dev/DEV_Dialogue_on_Migration_and_Development_Agenda.pdf

O radu OECD u oblasti migracije i razvoja: https://www.oecd.org/dev/migration-development/Migration-and-Development-Brochure.pdf

http://www.oecd.org/dev/DEV_HLM_2017_COMMUNIQUE.pdf

Knjiga: http://www.oecd.org/dev/perspectives-on-global-development-22224475.htm



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore