Aktuelnosti

IK „Bosanska riječ“ na 30. sajmu knjige u Sarajevu predstavila nova izdanja i obilježila jubilej – 25. godina rada i postojanja

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u okviru 30. Sarajevskog sajma knjiga, koji je ove godine u sarajevskoj Skenderiji okupio značajan broj izlagača iz BiH, regije i svijeta, Izdavačka kuća „Bosanska riječ“ iz Tuzle / Wupertal obilježila je značajan jubilej i tom prilikom dodijelila godišnje nagrade najboljim autorima, kao i zaslužnim pojedincima i institucijama za širenje književne kulture i pisane riječi.
































Na ovogodišnjem sajmu „Bosanska riječ“ je predstavila nova i više obnovljenih izdanja autora iz dijaspore. Među njima je 12 knjiga za djecu u edicijama „Mali princ“ „Mala vila“ i „Krug radosti“, sedam novih romana, osam zbirki poezije i nekoliko vrlo vrijednih naslova u stručnoj biblioteci „Paradigme“, među kojima izuzetno djelo „Bosna u evropskim enciklopedijama“ autora Nurije Agića.

U niz termina na centralnoj bini Sajma ovaj izdavač je predstavio autore i djela:
Iz biblioteke  „Paradigma“: Mirko Jeleč - Preživjele riječi; Sead Mahmutefendić - Unatrag okrenuta skepsa i Biserino biserje; Emina Hodžić - Koncept  ljubav u frazemima u njemačkom i bosanskom jeziku; Valerija Skrinjar-Tvrz: Rolanov krug i Gordana Bojanović Sivčević: Kad bi čekanja biseri bili.
Romane: Predrag Mitrović: Luci Fero; Adnan Sijarić: Gdje ni ptice ne zalaze; Nedim Rifatbegović: Bečka veza; Nijaz Alispahić: Putopis s onog svijeta; Adisa Bečiragić: Kad te kletve stignu i Vahida Đedović: Terapeut ljubavi.

Nove knjige poezije i proze: Drago Čingel: Izabrane pjesme; Barbara Pellenz: Unter den regenbogen; Fajko Kadrić: Protokol posrnulih i Vezuv Bašić - Ne prestaje boljeti.
Posebna izdanja: Junuz Čabaravdić: Vječite, neprolazne sevdalinke, narodne  i starogradske pjesme; Nurija Agić: Bosna u evropskim enciklopedijama i Mehmed Đedović: Malo čudo, kao i Emina Čabaravdić-Kamber, Engel, Fluchtpunkt Hamburg, Sličice iz Bad Wildungena, (prevod), Identität verpflichtet i Izbjeglička tačka Hamburg (dvojezično).
Knjige poezije: Alija H. Dubočanin: Divlji jezik, Šimo Ešić: Sličice iz Bad Wildungena i Jusuf Trbić: Brehtova opomena.

Biblioteka „Mali Princ“: dječije knjige, Muhidin Šarić: Bajka o gavranu Gaku, Liliana Bardievska: Kuća osam tajni; Stevan Raičković: Na kraju grada i Vlasta Cenić: Moj otac hrani ptice – cvetnik pesništva o ocu.
Biblioteka „Mala vila“ i „Krug radosti“: Šimo Ešić: Ispod cirkuske šatre i Tako smo rasli; Suada Bernhardt: Mališani velikog srca; Samuel R. Harris Cheryl Gorder: Semi - dijete koje je preživjelo Holokaust i Nura Suljkanović: Djeca koja lete.

U okviru obilježavanja jubileja 25. godina rada i postojanja dodijeljene su godišnje nagrade ove izdavačke kuće najboljim autorima, kao i zaslužnim pojedincima i institucijama za širenje književne kulture i pisane riječi.
Ovogodišnji autor godine je tuzlanski pisac Nijaz Alispahić za roman „Putopisi s onog svijeta“, nagrada za podršku i afirmaciju naše literature i kulture u svijetu dodijeljena je Njemačko-bosanskom udruženju „Sevdah“ iz Frankfurta, a nagrada za roman prvjenac dodijeljena je Adisi Bečiragić za roman „Kad te kletve stignu“.

IK „Bosanska riječ“ je ustanovila i novu nagradu za izvrsnost u dječijoj literaturi „Mala Vila“. Nagrada će se dodjeljivati svake godine na Sarajevskom sajmu knjiga jednom domaćem i jednom stranom djelu prevedenom na naš jezik.
Prvi, ovogodišnji dobitnici nagrade „Mala Vila“ su: Muhidin Šarić za knjigu „Bajka o gavranu Gaku“, izvanrednu pripovijest koja je na tragu najsvjetlije bosanskohercegovačke tradicije autorske bajke i poljskoj književnici Lilijani Bardiewskoj za knjigu „Kuća osam tajni“, jednom od istaknutijih djela novije evropske dječije literature, koje se, u prevodu Pere Mioča, prvi put objavljuje u BiH.

Obilježen je još jedan jubilej – dugogodišnji autor i saradnik ove izdavačke kuće pjesnik Ismet Bekrić puni 75 godina života i tim povodom objavljena je njegova nova knjiga „Čarobno zrno“ i dodijeljno priznanje za očuvanje vrijednosti dječije biblioteke „Mali princ“, u kojoj je do sada objavljeno 11 naslova ovog autora.

Osnivač i glavni urednik IK „Bosanska riječ“ Šimo Ešić, u prigodnom govoru nakon dodjele nagrada, naglasio je da je ponosan što su svo ovo vrijeme posebnu  pažnju posvetili bosanskohercegovačkim autorima, domaćim piscima u BiH i dijaspori - i u oblasti dječije literature, te literaturi za odrasle kao i stručnoj literaturi.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore