Aktuelnosti

Dodjela grant podrške iz budžeta BiH

Obavještavamo sve zainteresirane organizacije i pojedince u iseljeništvu da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine svake godine putem javnog konkursa vrši dodjelu finansijskih sredstava iz granta ''Međunarodna saradnja u području kulture''. Pravo na dodjelu sredstava iz ovog programa imaju registrirane umjetničke organizacije, udruženja, ustanove kulture, samostalni umjetnici i drugi subjekti koji doprinose unapređenju međunarodne kulturne saradnje Bosne i Hercegovine.
Obavještavamo sve zainteresirane organizacije i pojedince u iseljeništvu da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine svake godine putem javnog konkursa vrši dodjelu finansijskih sredstava iz granta ''Međunarodna saradnja u području kulture''. Pravo na dodjelu sredstava iz ovog programa imaju registrirane  umjetničke organizacije, udruženja, ustanove kulture, samostalni umjetnici i drugi subjekti koji doprinose unapređenju međunarodne kulturne saradnje Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo civilnih poslova BiH vrši takođe i dodjelu grant podrške neprofitnim organizacijama i pojedincima. Pravo na dodjelu sredstava iz ovog programa imaju registrirane neprofitne organizacije i asocijacije, udruženja i fondacije od javnog interesa registrirane na nivou Bosne i Hercegovine, kao i druga registrirana neprofitna udruženja, fondacije i registrirane grupe građana koji zastupaju interese cijele Bosne i Hercegovine i jačaju njen međunarodni ugled i to u sljedećim oblastima: zdravstvo, nauka i obrazovanje, historijsko-naučni i istraživački rad, humanitarno-karitativni projekti i aktivnosti, socijalna zaštita, zaštita potrošača, građansko društvo, ljudska prava i prava manjina, tolerancija, pomirenje i dijalog među religijama,  kultura i kulturne manifestacije, vjerske slobode, projekti koji promoviraju Bosnu i Hercegovinu u Evropskim integracijama, projekti jačanja studentskog standarda, projekti pomoći siromašnim i socijalno ugroženim i projekti pomoći invalidima, djeci i starijim licima. Pravo na dodjelu ovih sredstava imaju i pojedina fizička lica kad imaju validne pozive za učešće na međunarodnim smotrama i za koje se osnovano može zaključiti da će u svojim aktivnostima predstavljati državu Bosnu i Hercegovinu, njene interese i ugled.

Organizacije i pojedinci iz iseljeništva takođe mogu prijaviti svoje projekte za finansiranje iz ovih grantova putem partnerskih organizacija registriraranih u BiH.

Zahtjev za dodjelu sredstava iz ovih grantova podnosi se direktno Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine nakon raspisanog javnog konkursa. Javni konkursi se objavljuju na web stranici Ministarstva civilnih poslova BiH:

http://www.mcp.gov.ba/konkursi/Archive.aspx?template_id=19&pageIndex=1

Više informacija se može dobiti putem gornje web stranice ili na telefone Ministarstva civilnih poslova: +387 33 492598, 492519, 492552.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore