Aktuelnosti

Druga internacionalna konferencija Romkinja „I am a European Roma Woman“ /„Ja sam Romkinja Evrope“

11. i 12. januara ove godine u Atini, Grčka, održana je Druga međunaroda konferencja Romkinja pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope, Strazburg. Na dnevnom redu Konferencije su bile teme: Mijenjanje negativnih stereotipa predstavljanja Romkinje u medijima, Rana udaja i Nasilna sterilizacija Romkinja u Rumuniji, Madjarskoj i Češkoj Republici i Edukacija. Konferenciji je pristustvovalo više od 150 učesnica iz 50 država a predstavnica Bosne i Hercegovine i bh. Romkinja je bila Hedina Tahirović Sijerčić. Hedina je predstavljala Bosnu i Hercegovinu u svojstvu samostalnog stvaraoca - pisca, novinara i edukatora i počasnog člana organizacije “Romas” iz Sarajeva.
11. i 12. januara ove godine u Atini, Grčka, održana je Druga međunaroda konferencja Romkinja pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope, Strazburg. Na dnevnom redu Konferencije su bile teme: Mijenjanje negativnih stereotipa predstavljanja Romkinje u medijima, Rana udaja i Nasilna sterilizacija Romkinja u Rumuniji, Madjarskoj i Češkoj Republici i Edukacija.  Konferenciji je pristustvovalo više od 150 učesnica iz 50 država a predstavnica Bosne i Hercegovine i bh. Romkinja je bila Hedina Tahirović Sijerčić. Hedina je predstavljala Bosnu i Hercegovinu u svojstvu samostalnog stvaraoca - pisca, novinara i edukatora i počasnog člana organizacije “Romas” iz Sarajeva.

Konferenciju je pozdravila ministrica za integraciju i ravnopravnost spolova Švedske gospođa Nyamko Sabuni. U svom govoru, ministrica  je skrenula pažnju na žrtve zlostavljanja i ubistava nad Romima u toku prošle godine kao i povećanu diskriminaciju nad Romima u Evropi što je iskazala riječima: “Romi u Evropi su narod koji trpi najveću diskriminaciju. Žene Romkinje su u nezavidnom položaju i one se suočavaju sa dvostrukom diskriminacijom: kao dio manjinskog naroda i kao žene.”

Nakon toga, Nyamko Sabuni je predstavnike Konferencije podsjetila na Prvu internacionalnu konferenciju Romkinja koja je održana 2007. godine u Štokholmu, u Švedskoj.

Hedina T. Sijerčić je svojim učešćem dala bitan doprinos ovoj Konferenciji svojim prilogom o situaciji Roma i Romkinja u Bosni i Hercegovini i o romskoj bh. dijaspori.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore