Aktuelnosti

Sastanak sa predstavnikom Građanskog udruženja “Lastavica” iz Praga, Češka Republika

Na inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dana 24.03.2010. godine održan je sastanak sa predstavnikom Građanskog udruženja “Lastavica” iz Praga, Češka Republika, gospodinom Bojanom Bilićem.

Na inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dana 24.03.2010. godine održan je sastanak sa predstavnikom Građanskog udruženja “Lastavica” iz Praga, Češka Republika, gospodinom Bojanom Bilićem.

Građansko udruženje “Lastavica” Prag iz Češke Republike osnovano je u aprilu 2009. godine sa namjerom zaštite i očuvanja kulture zemalja bivše Jugoslavije u Češkoj Republici i razvoja i podrške u oblasti nauke i obrazovanja, a naročito u oblasti medicine i tehnike. Osnivači i članovi ovog Urduženja su Veso Đorem, Edib Jaganjac, Mirko Jeličić i Bojan Bilič.  

Osnovna djelatnost Udruženja je organizovanje izložbi, koncerata, muzičkih produkcija, prosvjetne akcije, nabavljanje potrebne tehničke, medicinske i slične opreme za doniranje bolnicama u Bosni i Hercegovini, informaciona djelatnost i izdavačka djelatnost, s ciljem okupljanja bosanskohercegovačkih iseljenika koji žive u Češkoj i njihovog aktivnog angažmana u pružanju pomoći Bosni i Hercegovini.

U 2009. godini su realizirali projekt prevoda 6 svezaka izabranih djela Ive Andrića na češki jezik, što uveliko doprinosi upoznavanju češke javnosti sa radom i djelima našeg nobelovca.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine će na Međunarodnom sajmu knjiga i učila 2010. godine, koji će se održati 21-26. aprila 2010. godine, organizirati promociju ovih knjiga na štandu dijaspore.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnosti realizacije raznih projekata koje ovo udruženje ima u programu rada, kao i o drugim pitanjima od značaja za iseljeništvo. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine je, u okviru svojih nadležnosti, ponudilo saradnju i obećalo pomoć u uspostavljanju kontakata sa drugim udruženjima koja okupljaju iseljene građane BiH kako bi zajednički realizirali određene projekte. 

Ovo udruženje je svijetli primjer aktivnog angažmana naših građana koji žive izvan Bosne i Hercegovine i njihovog zalaganja da se stvori pozitivna slika naše zemlje u inostranstvu.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore