Aktuelnosti

Sastanak predstavnika Sektora za iseljeništvo sa predstavnicima Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine

U nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH danas je održan sastanak direktora dr. Ismeta Ovčine i njegovih saradnica sa pomoćnicom ministra za ljudska prava i izbjeglice Ruzmirom Tihić-Kadrić i Aišom Telalović, višom stručnom saradnicom u Sektoru za iseljeništvo.
U nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH danas je održan sastanak direktora dr. Ismeta Ovčine i njegovih saradnica sa pomoćnicom ministra za ljudska prava i izbjeglice Ruzmirom Tihić-Kadrić i Aišom Telalović, višom stručnom saradnicom u Sektoru za iseljeništvo. Razgovarano je o modelima buduće saradnje u vezi s prikupljanjem, obradom i objavljivanjem biografija bh. doktora nauka, naučno-istraživačkih radnika, književnika i drugih uspješnih pojedinaca koji djeluju u iseljeništvu.  Istaknut je ogroman ljudski potencijal koji Bosna i Hercegovina ima u svom iseljeništvu, kao i njihova spremnost da pomognu razvoju Bosne i Hercegovine u raznim oblastima. Publikacija koju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice priprema - „ Ko je ko u bh. dijaspori - dr. nauka i naučnoistraživački radnici“ doprinos je ovog ministarstva poticaju razvoja saradnje nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini sa ovim dijelom bh.iseljeništva. Direktor dr. Ismet Ovčina izrazio je podršku i pomoć Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH da pomogne ovom Ministarstvu u tim nastojanjima. Također, direktor Ovčina je upoznao predstavnike Ministarstva sa kandidaturom koju je Nacionalna i univerzitetska biblioteke BiH podnijela Izvršnom odboru Konferencije nacionalnih biblioteka Europe, tako da Sarajevo ima veliku šansu da bude domaćin konferencije direktora svih europskih nacionalnih biblioteka 2013. godine. Službena web stranica Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine nalazi se na http://www.nub.ba/.


Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore