Aktuelnosti

Šimo Ešić i izdavačka kuća "Bosanska riječ-Das bosnische Wort" Tuzla - promocija 22.04.2010. godine

Na Centralnoj bini Sajamske dvorane XII Međunarodnog sajma knjiga i učila održana je promocija 10 novih knjiga Biblioteke „Mali princ“ u izdanju izdavačke kuće "Bosanska riječ - Das bosnische Wort" Tuzla.
Na Centralnoj bini Sajamske dvorane XII Međunarodnog sajma knjiga i učila održana je promocija 10 novih knjiga Biblioteke „Mali princ“ u izdanju izdavačke kuće "Bosanska riječ - Das bosnische Wort" Tuzla.

Predstavljene su knjige Kraljica lutaka (Ismet Bekrić), Hajde da opet šutimo (Zejćir Hasić), Princeza Ariel i Yo (Ljubica Ostojić), Lovac na voćne sokove (Advan Hozić), S druge strane duge (Valerija Škrinjar-Tvrz), Priče iz mačijeg repa (Melani Tomić), Violina (Miroslav Demak), Hoću kući (Zlatko Dukić), Majstorije (Ranko Risojević) i Gitarijada u Ježevici (Ranko Pavlović).

Izdavačka kuća "Bosanska riječ - Das bosnische Wort" Tuzla jedna je od prvih kulturnih institucija koja je oformljena i počela organizirano djelovati u egzilu. Osnovana je 1993. godine u Wuppertalu (Njemačka) i do danas djeluje na afirmaciji bosanskohercegovačke literature i kulturnom povezivanju u Evropi. Osim vlastite izdavačke produkcije "Bosanska riječ" - "Bosnisches Wort" nudi i knjige drugih izdavača s prostora bivše Jugoslavije, te se afirmisala i kao distributer kod koga se može poručiti i dobiti praktično svaka knjiga koja postoji na tom tržištu.

Osnivač i vlasnik je poznati bosanskohercegovački dječji pisac Šimo Ešić.

Promociju 10 novih knjiga Biblioteke „Mali princ“ je vodio Šimo Ešić, urednik i vlasnik izdavačke kuće "Bosanska riječ - Das bosnische Wort" Tuzla. Mlada književnica Melani Tomić je predstavila svoju prvu knjigu „Iza mačijeg repa“ i naglasila da je ovo tek početak njenog stvaralaštva. O svojim djelima su govorili i Ljubica Ostojić, Ismet Bekrić i Zejćir Hasić.

Isti dan je održana i promocija pet izabranih Šukrije Pandže, djela za djecu i mlade. Predstavljene su knjige „Iznad gore vjetri zbore“, „Na kraju puta“, „Ruka na kosi“, „Zeleni strah“ i „Samo još kosovi zvižduću“ u izdanju izdavačke kuće "Bosanska riječ - Das bosnische Wort" Tuzla.

O predstavljenim djelima Šukrije Pandže su govorili Mirsad Bećirbašić i Šimo Ešić. Velika čast je bila i to što je kćerka Šukrije Pandže, Emina Pandžo rekla par rijeći o životu i djelu ovoj velikog pisca. Promociji su prisustvovale i učenice osnovnih škola, koje su čitale odlomke iz predstavljenih djela ovog velikog pisca.

Promocije su bile izuzetno dobro posjećene, a naročito od strane učenika osnovnih škola kojima su predstavljene knjige i namijenjene.  
















Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore