Aktuelnosti

Dr. Branko Tošović - promocija 23.04.2010. godine

Na Centralnoj bini Sajamske dvorane XII Međunarodnog sajma knjiga i učila održana je promocija zbornika dr. Branka Tošovića „Bošnjački pogledi na odnose između bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika“ u izdanju Institut für Slawistik der Karl-Franzens Universität i Instituta za jezik Sarajevo.
Dr. Branko Tošović (Graz-Austrija)
Petak, 23.04.2010. godine, 14:30 – 15:00, Centralna bina – Sajamska dvorana

Na Centralnoj bini Sajamske dvorane XII Međunarodnog sajma knjiga i učila održana je promocija zbornika dr. Branka Tošovića „Bošnjački pogledi na odnose između bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika“ u izdanju Institut für Slawistik der Karl-Franzens Universität i Instituta za jezik Sarajevo. 

Dr. Branko Tošović je rođen 1949. godine u Kalinoviku. Diplomirao je na Odsjeku za slavenske jezike i književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu (1973), a na istom fakultetu je magistrirao (1979) i doktorirao (1983). Od 1992. godine je radio kao vodeći naučnik Instituta za lingvistiku Ruske akademije nauka i naučni saradnik Instituta za ruski jezik “A. S. Puškin”. Radio je kao gostujući profesor na Univerzitetu u Manhajmu (1993-1996), na Univerzitetu u Leipzigu (1995), na Filozofskom fakultetu u Zadru (1988-1989) i Filozofskom fakultetu u Zagrebu (2001-2004). Od 1996. godine radi kao redovni profesor za slovensku lingvistiku u Institutu za slavistiku Sveučilišta Graz gdje predaje bosanski/bošnjački, hrvatski, srpski, ruski i slovenački jezik. Objavio je oko 200 naučno-istraživačkih radova, od toga petnestak knjiga, monografija i posebnih izdanja, te više zbornika i prijevoda knjiga. 

Autor je rekao da ovaj zbornik ima 28 radova koje je pripremilo 17 autora. O zborniku je govorio i urednik mr. Arno Wonisch iz Institut für Slawistik der Karl-Franzens Universität Graz i prof. dr. Naila Valjevac iz Instituta za jezik Sarajevo.

Dr. Branko Tošović je na promociji predstavio i svoje knjige „Korrelative Grammatik des Bosni(aki)schen, Kroatischen und Serbischen” (2009), “Способы глагольного действия в сербском, хорватском и бошняцком языках” (2009), “Трансакционал русского и сербского/хорватского/бошняцкого языков” (2009), “Der Nobelpreisträger Ivo Andrić in Graz - Nobelovac Ivo Andrić u Gracu” (2008), “Ivo Andrić im europäischen Kontext - Ivo Andrić u evropskom kontekstu” (2009), “Die Unterschiede zwischen dem Bosnischen/Bosniakischen, Kroatischen und Serbischen: Grammatik” (2009) i “Die Unterschiede zwischen dem Bosnischen/Bosniakischen, Kroatischen und Serbischen: Lexik - Wortbildung – Phraseologie” (2009).  

Promocija je bila izuzetno dobro posjećena.  








Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore