Aktuelnosti

UČEŠĆE PREDSTAVNIKA MINISTARSTVA NA JAVNOJ TRIBINI ACIPS-a

Na poziv ACIPS-a, predstavnici Sektora za iseljeništvo - Isma Stanić, šefica odsjeka za privrednu, obrazovnu i kulturnu saradnju i Mitar Kovačević, viši stručni saradnik za saradnju sa udruženjima i klubovima bh. građana u inostranstvu, prisustvovali su javnoj tribini koju je organizovao ACIPS na temu: „Priliv mozgova/pameti: kako dovesti, vratiti, zadržati stručnjake u BiH?“.

Javna tribina je održana u prostorijama ACIPS-a 24. juna, a u okviru tribine su prezentovani preliminarni rezultati prve faze ACIPS-ovog istraživanja na temu: „Priliv mozgova/pameti: kako dovesti, vratiti, zadržati stručnjake u BiH?“. 

Moderator javne tribine je bio Sanel Huskić, ACIPS, a panelisti: Sara Nikolić, ACIPS – na temu „Odlijev mozgova / priliv mozgova u BiH kontekstu“; Alma Šunje, IOM (International Organization for Migration) – na temu: „Migracione politike te iskustva IOM-a na inicijativama koje se odnose na priliv mozgova/pameti u BiH“; Isma Stanić, MLJPI - na temu: Proces kreiranja politike o dijaspori u kontekstu priliva mozgova/pameti i razvoja BiH“; Lamija Tanović, Univerzitet u Sarajevu na temu – „Kočnice u konstrukciji obrazovnog sistema i institucionalizacija regionalne saradnje - uspostava regionalnih veza za saradnju stručnjaka“ i Erol Mujanović, YERP program, UNDP na temu „Zapošljavanje i zadržavanje mladih kao strategija priliva mozgova/pametu u BiH“

Kroz kraće prezentacije panelisti su se osvrnuli na aktuelno stanje u BiH, kad je riječ o fenomenu brain drain/gain, pružajući tako prisutnim uvid u trenutnu situaciju iz različitih perspektiva. Isma Stanić, predstavnica Ministarstva, je u okviru svoje teme prisutne upoznala sa ljudskim resursima u iseljeništvu i aktivnostima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u oblasti povrata pameti.

Na tribini je zaključeno da postoje pojedinačni projekti koji imaju za cilj povrat pameti u BIH i u tom smislu je ukazano na napore i aktivnosti IOM-a, WUS-a, BH medicinske inicijative, a od institucija na Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo. Međutim, pitanje povrata pameti nije sistemski riješeno i ne postoje utvrđeni mehanizmi za povratak i zadržavanje stručnjaka na čemu bi BiH morala hitno raditi.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore