Aktuelnosti

U nedjelju 25.07.2010. godine održani su “Jubilarni 10. susreti na Plivskim jezerima-Jajce DI-LOK”

U nedjelju 25.07.2010. godine na Plivskim jezerima u Jajcu je održana manifestacija “Jubilarni 10. susreti na Plivskim jezerima-Jajce DI-LOK”.
 

U nedjelju 25.07.2010. godine na Plivskim jezerima u Jajcu je održana manifestacija “Jubilarni 10. susreti na Plivskim jezerima-Jajce DI-LOK”.

Zbog lošeg vremena, svečano otvaranje manifestacije je počelo u 12,00 sati i tom prilikom su se obratili načelnik općine Jajce, Nisvet Hrnjić, ministar za ljudska prava i izbjeglice dr. Safet Halilović, predstavnica Biroa za dobrovoljni povratak Grada Štokholma, Emina Krzović, načelnik Gradske uprave za obrazovanje Grada Štokholma, Velid Hrnjić, predstavnik Planinarskog društva “Ćusine” Jajce, Tomas Person predstavnik Zavoda za migracije Kraljevine Švedske, Andres Parts, predstavnik Ambasade Kraljevine Švedske u BiH, Erik Elis, ministar privrede Srednjobosanskog kantona, Bajro Makić, predstavnik Svjetskog saveza dijaspore BiH, Hamdija Malić, počasni ambasador BiH u Italiji, Medaga Hodžić, direktor Centra za lokalni razvoj i dijasporu Ključ, Šefika Muratagić i predstavnik Svjetskog udruženja Jajčana.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice dr. Safet Halilović je ovom prilikom uručio zahvalnice Velidu Hrnjiću, predstavniku Planinarskog društva “Ćusine” Jajce, Emini Krzović, Tomasu Personu i Andresu Partsu.

Načelnik općine Jajce je proglasio svečano otvaranje ove manifestacije nakon čega su mladi iz Karate kluba “Jajce” izvršili kratku demonstraciju.  

Nakon toga je počeo cijelodnevni kulturno-zabavni program na kojem su nastupila kulturno-umjetnička društva iz Bosne i Hercegovine i dijaspore.

U sportskom takmičarskom dijelu programa učestvovale su ekipe na turniru u malom nogometu, odbojci na pijesku, povlačenju konopa i kajaku.

Na štandovima su mali proizvođači iz cijele Bosne i Hercegovine izlagali svoje proizvode i to ručne radove, zdravu hranu, umjetnine i slično.

U 15,00 sati je održan Ekonomski forum na kojem su se predstavili pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice, Ruzmira Tihić-Kadrić, predstavnik Federalnog zavoda za zapošljavanje, privatne agencije za zapošljavanje “Spektar” iz Banjaluke, predstavnici biznis klubova iz dijaspore, predstavnik Odsjeka za izbjegle, raseljene, povratnike, vjerska pitanja i nacionalne manjine Grada Banja Luka, Vladimir Đukelić, naši privrednici iz dijaspore, naši privrednici koji izvoze u zemlje europske unije i mnogi drugi. 

U isto vrijeme se održao i omladinski forum na kojem su učestvovale organizacije mladih iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, predstavnici Yerp-a i mnogi drugi, a sve u cilju upoznavanja, razmjene iskustava i uspostavljanja međusobne saradnje.

Manifestaciji je cijelodnevno prisustvovalo preko tisuću ljudi, a trajala je do kasnih večernjih sati.

Značajno je napomenuti da je dan ranije osnovano Svjetsko udruženje Jajčana, a tog dana je na njihovom štandu organizirano učlanjenje svih zainteresiranih Jajčana, kao i onih koji vole Jajce ili su na neki drugi način vezani za ovaj grad.  

Ova manifestacija je imala veliki značaj za povezivanje lokalnog stanovništva i dijaspore iz cijele Bosne i Hercegovine, za promoviranje otvorenosti i turističke ponude grada Jajca, kao i za  povezivanje privrednika i omladinskih organizacija iz BiH i dijaspore.

































Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore