Aktuelnosti

Zaim Pašić, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH u posjeti Sektoru za iseljeništvo

U srijedu, 01.9.2010. godine u Sektoru za iseljeništvo održan je radni sastanak predstavnika sektora s predsjednikom SSDBiH, gospodinom Zaimom Pašićem.
 

U srijedu, 01.9.2010. godine u Sektoru za iseljeništvo održan je radni sastanak predstavnika sektora s predsjednikom SSDBiH, gospodinom Zaimom Pašićem. Nakon razgovora zajednički je konstatovano da uključivanjem većih potencijala i organizacionom dogradnjom uz podršku države, SSDBiH može postati organizacija koja bi mogla još efektnije djelovati i lobirati u interesu BiH u dijaspori, a naročito u globalnim institucijama UN, UNESCO, Vijeće Evrope, EU, OSCE i sl.

Predstavnici Sektora su informisali gosta o aktivnostima koje vodi Sektor za iseljeništvo i projektima koji se realizuju, a koji imaju za cilj uspostavljanje trajne saradnja sa organizacijama u iseljeništvu. Obostrano je konstatovano da su ostvareni značajni rezultati u saradnji sa bh. iseljeništvom, kako sa organizacijama tako i s pojedincima, te akademskom dijasporom.

Gospodin Pašić je informisao predstavnike Sektora o aktivnostima SSDBiH i prioritetima za naredni period, koji su definisani programom rada Glavnog odbora SSDBiH za naredne dvije godine. Prioritet je dat na omasovljenje organizacija Saveza, njihovo organizaciono jačanje i kadrovsko osvježavanje te animiranje što većeg broja bh. građana u dijaspori da se aktivno uključe u rad organizacija.

I ovom prilikom je istakao spremnost SSDBiH za saradnju sa državnim institucijama i nevladinim organizacijama u BiH, i otvorenost da na partnerskoj osnovi učestvuju u realizaciji strateških ciljeva te da su u tu svrhu spremni uključiti resurse kojima SSDBiH trenutno raspolaže.

Razgovarano je i o niz inicijativa, koje SSDBiH u narednom periodu namjerava pokrenuti i za čiju realizaciju je zatražena podrška Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao što je organizacija naučnog simpozijuma o bh. dijaspori, obrazovanje naučnih instituta uz učešće akademske dijaspore, realizacije projekata povratka ljudi iz dijaspore u BiH, itd. Gosp. Pašić je istakao kako će SSDBiH i nadalje pratiti ukupna dešavanja u domovini i izvan nje, te vlastitim angažmanom doprinositi rješavanju određenih pitanja od značaja za status bh. dijaspore, ali i za dobrobiti bh. građana uopšte.

Jedan od ciljeva GO i predsjednika SSDBiH je rad na daljem organizacionom jačanju kroz formiranje Saveza udruženja bh. iseljeništva po državama objedinjavanjem klubova iz sva tri konstitutivna naroda, što bi imalo poseban značaj za definisanje platforme zajedničkog nastupanja prema institucijama u zemljama prijema i uveliko popravilo njihovu poziciju. Ocijenjeno je da je ovo izuzetno važno pitanje, jer samo na taj način predstavnici bh. dijaspore dobivaju legitimitet i u punom kapacitetu bi mogli znatno efikasnije rješavati svoje zahtijeve, što bi olakšalo i realizaciju programskih aktivnosti, a i pojedinih statusnih pitanja bh. iseljenika i u državama prijema i u matičnoj državi.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore