Aktuelnosti

Održana promocija publikacije ‘Ko je ko u bh dijaspori- Doktori nauka i naučno-istraživački radnici’ - drugi dio

Jučer u 12,00 sati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH održana je promocija drugog dijela publikacije ‘Ko je ko u bh dijaspori – Doktori nauka i naučno-istraživački radnici’, koju je priredio Sektor za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Jučer u 12,00 sati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH održana je promocija drugog dijela publikacije ‘Ko je ko u bh dijaspori – Doktori nauka i naučno-istraživački radnici’, koju je priredio Sektor za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Publikaciju je predstavio dr. Safet Halilović, ministar za ljudska prava i izbjeglice. Bila nam je čast i da ugostimo dr. Gordanu Jovanović Določek (Meksiko), dr. Vedranu Kopecki (Australija), prof. dr. Biseru Suljić-Boškailo (Njemačka/Srbija) i mr. Almu Šehić (Austrija), čije biografije su predstavljene u ovoj publikaciji, a koje su također prisustvovale promociji i obratile se prisutnima.

Drugi dio publikacije sadrži 109 biografija univerzitetskih profesora, doktora nauka i naučno-istraživačkih radnika bosanskohercegovačkog porijekla angažiranih na prestižnim univerzitetima, naučno-istraživačkim i drugim institucijama širom svijeta.

Ministar Halilović je istakao da je prvi dio publikacije naišao je na odlične reakcije u ovdašnjoj javnosti i stručnim krugovima, kao i među bh. dijasporom, a naročito onom akademskom, te da je potakla brojne kontakte i međusobna uvezivanja, kao i činjenicu da je i drugi dio publikacije doprinos Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH drugim nadležnim institucijama da koriste dijasporu i njene resurse u svrhu razvoja zemlje.

Odliv pameti koji je BiH pretrpila 1990tih, nastavljen je i u kasnijem periodu kada je veliki broj stručnjaka napustio zemlju, te se procjenjuje da je postotak emigracije visoko obrazovanih iz BiH 28,6%.

Međutim, njihov odlazak ne mora biti trajni gubitak za BiH iz razloga što su oni i na daljinu spremni pomoći, a neke od njihovih reakcija i izraza spremnosti da pomognu mogu se pročitati u publikaciji, odmah iza uvoda.

Prikupljajući podatke o naučnoj dijaspori i objavljujući ih na ovaj način, Ministarstvo ide u korak sa drugim zemljama i sa preporukama međunarodnih organizacija vezanih za migraciju i razvoj. Zemlje u okruženju također rade na prikupljanju podataka i formiranju baza podataka i to je važan segment u radu sa dijasporom.

Isto tako, dokumenti međunarodnih organizacija (UN-a, Evropske komisije, Evropskog parlamenta i drugih) puni su preporuka zemljama porijekla migranata da koriste resurse svojih dijaspora, naročito ljudske resurse, u svrhu ublažavanja odliva pameti i generalno razvoja.

Ponovno ovom publikacijom želimo skrenuti pažnju na ogroman ljudski i intelektualni potencijal koji Bosna i Hercegovina ima u svojoj dijaspori, te potaknuti institucije na korištenje ovog potencijala koji im stoji na raspolaganju u svrhu realizacije zajedničkih projekata suradnje u budućnosti.

Promociji drugog dijela publikacije ‘Ko je ko u bh dijaspori – Doktori nauka i naučno-istraživački radnici’ prisustvovali su predstavnici institucija u BiH, međunarodnih organizacija i roditelji i prijatelji osoba čije su biografije objavljene u ovoj publikaciji.

Zahvaljujemo svim učesnicima publikacije koji su odvojili svoje vrijeme i poslali nam biografije, a pozivamo i sve druge doktore nauka i naučno-istraživačke radnike bh porijekla da nam u narednom periodu pošalju svoje biografije kako bi iste mogli objaviti u narednim izdanjima publikacije.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore