Aktuelnosti

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u sklopu podrške BHAAAS-u organizovalo konferenciju za štampu u zgradi Parlamentarne skupštine BiH

U ponedjeljak, 18. oktobra 2010. godine, u 12,30 sati Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je, u sklopu podrške Bosanskohercegovačko-američkoj akademiji nauka i umjetnosti (BHAAAS) organizovalo konferenciju za štampu u zgradi Parlamentarne skupštine BiH na kojoj su članovi BHAAAS-a najavili druge po redu godišnje susrete pod nazivom „Dani BHAAAS-a u BiH“, koji se ove godine održavaju u Tuzli od 20. do 22. oktobra 2010. godine.
U ponedjeljak, 18. oktobra 2010. godine, u 12,30 sati Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je, u sklopu podrške Bosanskohercegovačko-američkoj akademiji nauka i umjetnosti (BHAAAS) organizovalo konferenciju za štampu u zgradi Parlamentarne skupštine BiH na kojoj su članovi BHAAAS-a najavili druge po redu godišnje susrete pod nazivom „Dani BHAAAS-a u BiH“, koji se ove godine održavaju u Tuzli od 20. do 22. oktobra 2010. godine.

Prisutnim novinarima i gostima prvo se obratio ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović, koji je dao punu podršku dosadašnjim aktivnostima i planovima BHAAAS-a, te pozvao predstavnike medija da posvete dužnu pažnju predstojećim susretima „Dani BHAAAS-a“ u Tuzli od 20. do 22. oktobra 2010. godine. Ministar Halilović je naglasio značaj aktivnosti svih institucija u BiH koje rade na promociji i povezivanju bh. iseljeništva sa matičnom zemljom, te ukazao na ogroman potencijal bh. iseljeništva koji se nalazi u 117 zemalja svjeta. Istakao je da je Ministarstvo, u okviru svoje nadležnosti za iseljeništvo, nedavno objavilo i drugi dio publikacije „Ko je ko u bh. dijaspori / Doktori nauka i naučno-istraživački radnici“ sa 109 biografija, nakon što je 2009. godine objavilo prvi dio ove publikacije sa 140 imena i biografija doktora nauka i naučno-istraživačkih radnika bh. porijekla u svijetu, među kojima se nalaze i biografije većine članova  BHAAAS-a.

Publikacije su dustupne na http://mhrr.evlada.ba/iseljenistvo/Publikacije/?id=825.

Nakon toga, prisutnim kolegama, gostima i novinarima, obratio se dr. Kenan Arnautović, v.d. predsjednik i potpredsjednik BHAAAS-a, koji se zahvalio Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, sponzorima i suorganizatorima za pomoć u organizaciji ovogodišnjih dana BHAAAS-a u Tuzli. 

Dr. Arnautović je predstavio kraću prezentaciju BHAAAS-a, njegovu strukturu, misiju, ciljeve i način funkcionisanja, ističući da je osnovni kriterij za okupljanje njihovih članova znanje, odnosno stručnost i želja da se znanjem pomogne svojoj zemlji. U oktobru 2007. godine BHAAAS je osnovalo samo 14 članova u St. Louisu, a sada ova organizacija ima ukupno 133 člana. Najveći broj članova su i oblasti medicinskih, a potom društvenih nauka: 54 doktora nauka, 20 magistara, 3 dekana američkih fakulteta, 2 filmska režisera i drugi. Upravni odbor BHAAAS-a broji 16 članova i svi oni odlučuju o prijemu novog člana na osnovu prijave odnosno stručne procjene odgovarajuće sekcije BHAAAS-a. 

U daljem izlaganju dr. Arnautović i prisutni članovi BHAAAS-a dr. Ognjen Gajić, dr. Emir Festić, dr. Eldin Karaiković, dr. Gordan Srkalović i dr. Namik Haverić govorili su o projektima koje realizuje BHAAAS, a koji se odnose na izdavačku djelatnost (BHAAAS Newsletter i drugo), stipendije za bh. studente, organizaciju izložbi (u Jevrejskom muzeju holokausta u SAD izložba o Hagadi), pomoć bh. stručnjacima i medicinskim institucijama (otvaranje Centra za intenzivnu njegu u Banjaluci i Sarajevu u skladu sa najsavremenijim standardima, organizacija simpozija u Državnoj bolnici u Sarajevu – ove seminare vodi dr. Rešad Pašić, kao i u drugim zdravstvenim ustanovama u BiH gdje članovi BHAAAS dolaze da prenesu znanje bh. kolegama), pomoć u indeksiranju stručnih časopisa koji izlaze u BiH, mentorski rad sa studentima iz BiH, redovno izvođenje besplatnih operativnih zahvata u BiH, doniranje medicinske opreme bh. zdravstvenim institucijama i mentorstvo ljekara specijalista iz BiH.

Naglasili su da sve aktivnosti članovi BHAAAS-a realizuju na potpuno volonterskoj osnovi, a uskoro uspostavljaju i virtualni centar za medicinske konsultacije, u okviru kojeg će vrhunski medicinski stručnjaci iz BHAAAS-a besplatno davati stručna mišljenja i savjete pacijentima iz BiH, koji im u eletronskoj formi dostave upit sa odgovarajućom medicinskom dokumentacijom.

Tradicija godišnjih susreta u BiH se nastavlja na način da se svake godine dani BHAAAS-a organizuju u drugom centru, nakon Sarajeva prošle i Tuzle ove godine, naredne susrete planiraju organizovati u Banjaluci, zatim u Mostaru, Zenici i Bihaću.

Program ovogodišnjih dana BHAAAS-a u Tuzli možete naći ovdje, a detaljne informacije o BHAAAS-u na web stranici www.bhaaas.org.








Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore